Etusivu > Uutiset > 2015 > 10 > Nuokkakarhu antaa äänensä nuorille

Nuokkakarhu antaa äänensä nuorille

(29.10.2015 17:07 Marleena Lammikko / päivitetty 29.10.2015 17:07)

Nuokkakarhu on karhukuntien nuorisotyön oma maskotti. Se seikkailee nuorten Nuokka- ja Jeesari-sivuilla ja ilmaisee rohkeasti oman mielipiteensä.

Nuokkakarhu on tyypillinen karhukuntalainen, yrmeä, passiivinen ja vähän tympeä. Siitä huolimatta se on lähtenyt moneen mukaan ja päivittääkin aktiivisesti sosiaalisen median kanavia, sieltä missä ikinä liikkuukaan. Nuokkakarhulla on oma Instagram-tili, joka löytyy nimellä @nuokkakarhu.

– Nuoret ovat ottaneet Nuokkakarhun todella hyvin vastaan. Sen negatiiviset ja ironiset kommentit kääntyvät itseään vastaan ja nuoret lähtevät toimintaan helpommin mukaan. Esimerkiksi InstagramissaInstagramissa nuoret eivät aina jaksa lukea kuvatekstejä, mutta kuvassa olevan puhekuplan kautta kuvaan kiinnitetään paremmin huomiota, kertoo verkkonuorisotyöntekijä Anniina Korpi.

Mutta miksi passiivisuus innostaa? Nuokkakarhuun on helppo samaistua, sillä kaikilla on joskus huonoja päiviä ja aina ei jaksa olla iloinen. Karhulla on samaa angstia kuin nuorillakin.

kuva Nuokkakarhu arvaakin jo sen pessimistiseen tapaansa, eihän tätä juttua kukaan lue. Taustalla näkyvät Nuokka- ja Jeesari-sivut. Kuva: Marleena Lammikko

Tämän päivän nuori ei arkaile

Korven ja vapaa-aikaviraston hanketyöntekijä Reetta Vähä-Ahon mukaan ei enää ole tyypillistä nuorta. Jokaisella on oma tyylinsä ja tyylejä sekoitellaan rohkeasti. Joku voi yhdistää vaikkapa hipsterin ja punkkarin tyyliä ja sitä kautta ilmaista itseään.

Nuoret uskaltavat tänä päivänä olla rohkeammin oma itsensä ja keskustella asioista avoimemmin. Kaveripiirit ovat laajentuneet ja nuorilla voi olla kavereita oman luokan, koulun tai kunnan ulkopuolelta. Sosiaalinen media on tehnyt yhteydenpidosta helpompaa kauempana asuviin ystäviin.

Sosiaalinen media ja internet ovat helpottaneet avun saantia. Nuoret etsivät ja löytävät entistä helpommin tietoa ja kynnys hakea apua on matalampi. Erilaiset nuorille suunnatut sivut, kuten karhukuntien nuorisotyön Nuokka.fi ja Jeesari, palvelevat nuoria kaikilla heidän elämän osa-alueillaan.

Nuokka.fi ja Jeesari auttavat ja neuvovat

Tammikuussa julkaistut Nuokka- ja Jeesari-sivut on otettu hyvin vastaan ja niitä on testattu aktiivisesti. Seiskaluokkalaisille on teetettu käytettävyystestit ja niiden pohjalta sivustoja on muokattu ja tehty helppokäyttöisemmiksi.

Sivustoilla on yhteensä kuukausittain noin 1600 käyttäjää ja niiltä löytyy tietoa nuorten elämää koskien. Sivuilla tarjotaan vinkkejä vapaa-aikaan, tiedotetaan tapahtumista ja tarjotaan mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnassa. Valtakunnallisissa Netari- ja Suunta-chateissä nuoret voivat kysyä mieltä askarruttavia kysymyksiä nuorisotyöntekijöiltä, jotka neuvovat ja opastavat nuoret oikean tietolähteen luo. Lisäksi Nuokka-sivulla on blogi, jonne nuoret voivat itse kirjoittaa blogipostauksia.


Hakusana