Etusivu > Uutiset > 2015 > 10 > Orgaanista jätettä ei kaatopaikalle vuoden 2016 alusta

Orgaanista jätettä ei kaatopaikalle vuoden 2016 alusta

(09.10.2015 15:36 Merika Lanne / päivitetty 09.10.2015 16:59 Salla Rajala)

Omakotitaloissa jätteiden lajittelu ei muutu kaatopaikkakiellon takia. Edelleen jokaisen omakotitalon on liityttävä järjestettyyn jätteenkuljetukseen. Se tarkoittaa, että omakotitaloasukkaiden on tehtävä sopimus jätteenkuljetusyrityksen kanssa sekajäteastian tyhjentämisestä kerran kuukaudessa talvisin ja kahden viikon välein kesäisin.

kuva Hangassuon pientuojien lajitteluasemalla 5.10.2015 sekajätteen tuojat ovat täyttäneet ahkerasti vaihtolavaa.

Kaatopaikalle ei saa vuodesta 2016 alkaen sijoittaa biohajoavaa ja muuta orgaanista jätettä. Kielto on aiheuttanut hämmennystä pientaloasukkaiden keskuudessa. Kielto tarkoittaa, että kaatopaikalle ei saa sijoittaa mm. muoveja, paperia, kartonkeja, ruokajätettä ja puutarhajätettä, joita syntyy tavanomaisessa asumisessa omakotitaloissa.

Omakotitalojen asukkaat lajittelevat paperit ja pahvit, lasijätteen ja metallin erilleen sekajätteestä, ja vievät ne hyötyjätepisteelle. Lajitellut jätteet kierrätetään materiaaleina: on tärkeää säästää luonnonvaroja uusiokäyttämällä paperia, metalleja ja lasia. Omakotitaloissa sekajäteastiaan saa laittaa muovit ja ruokajätteet, tosin ruoka- ja puutarhajätteen kompostointi omassa pihassa on suositeltavaa

Kompostoimalla saadaan monia ympäristöhyötyjä: mm. jätteenkuljetustarve vähenee, koska sekajäteastia täyttyy hitaammin. Ruokajäte on kompostoitava umpinaisessa kompostorissa. Jos kompostoiminen ei innosta, omakotitaloasukkaat voivat myös pyytää jätteenkuljetusyritykseltä tarjousta omasta biojäteastiasta, johon saa laittaa ruoka- ja puutarhajätettä (ei oksia ja risuja).

Hangassuon jätekeskuksen penkkaan ei ole enää heinäkuun 2014 jälkeen sijoitettu asumisesta syntyviä sekajätteitä, vaan ne ohjataan jätteenpolttolaitokseen Vaasaan. Sekajätteen poltossa syntyy energiaa, joka hyödynnetään kaukolämpönä ja sähkönä.

Hangassuon jätekeskuksen penkkaan peitetään edelleen erityisjätteitä, kierrätykseen kelpaamatonta rakennusjätettä ja niiden peittämiseen tarvittavia vähän pilaantuneita maakerroksia.


Hakusana