Etusivu > Uutiset > 2015 > 10 > Puutarhajäte ei kuulu luontoon

Puutarhajäte ei kuulu luontoon

(30.10.2015 11:25 Saija Laaksovirta / päivitetty 30.10.2015 11:25)

Puutarhajätettä ei saa viedä luontoon vaan se on käsiteltävä omalla tontilla tai kuljetettava kunnista löytyviin vastaanottopaikkoihin.

Porin ympäristövalvontaan on tullut lukuisia yhteydenottoja puutarhajätteen viemisestä vääriin paikkoihin. Puutarhajätettä kärrätään yleisille viheraluille puistoihin ja metsiin, puutarhajätteellä täytetään ojia ja törkeimmillään puutarhajätettä heitetään Kokemäenjokeen. Teko tulkitaan jätelain mukaan roskaamiseksi.

Porin kaupunki on järjestänyt maksuttoman haravointijätteen, risujen ja oksien vastaanoton Hangassuon jätekeskuksessa, joka on avoinna maanantaisin klo 7-21, tiistaista perjantaihin klo 7-18. Maksullisia vastaanottopaikkoja haravointijätteelle ovat mm. Porin kierrätyskeskus ja Veikko Lehti Oy:n Aittaluodon lajitteluasema. Noormarkun Keskisjoen entisellä kaatopaikalle voi viedä haravointijätettä, risuja ja oksia syksyn viimeisen kerran maanantaina 2.11. klo 15-17.

Omakotitaloissa risujen, oksien ja haravointijätteen kompostoiminen on täysin sallittua ja suotavaakin. Neuvoja kompostoinnin aloittamiseen ja pulmiin löytyy jäteneuvonnasta saatavasta Kompostointioppaasta. Pakollista kompostoiminen ei kuitenkaan ole, ja siksi mm. jätteenkuljetusyritykset tarjoavat puutarhajätteelle omaa maksullista astiaa ja tyhjennyksiä.

Risujen ja oksien polttaminen avotulella on sallittua vain haja-asutusalueella ja rannoilla, jos poltosta ei aiheudu haittaa naapureille. Risujen ja oksien avopoltosta on tehtävä etukäteen ilmoitus Satakunnan pelastuslaitoksen tilannekeskukseen, puh. 044 701 1510. Polttaa ei saa metsä- ja maastopalovaroituksen aikana.

Tiiviisti asutuilla alueilla risujen ja oksien polttaminen on ehdottomasti kielletty savun, noen ja hajun aiheuttaman terveyshaitan takia. Kuivia puhtaita oksia saa polttaa kiinteässä tulisijassa kodin lämmittämiseksi. Oksia ja risuja voi hyödyntää omalla tontilla esimerkiksi hakettamalla ne. Hake käy kompostorin tai kuivakäymälän kuivikkeeksi, pensaiden alle katteeksi tai kulkuväylän pinnaksi.


Hakusana