Etusivu > Uutiset > 2015 > 10 > Valoa pimeyteen

Valoa pimeyteen

(28.10.2015 11:06 Marleena Lammikko / päivitetty 28.10.2015 11:09)

Valoisan ajan vähentyessä katuvalojen merkitys korostuu ja puutteet valaistuksessa huomataan herkästi.

kuva Hämäräkytkin säätelee katuvalojen palamisaikoja. Kuva: Marleena Lammikko
Porissa on noin 24 000 katuvaloa. Ne huolletaan kaksi kertaa vuodessa, alkuvuodesta ja elokuun alussa, katuvalojen tarpeen kasvaessa. Huollossa käydään läpi kaikki kaupungin valot ja palaneet lamput vaihdetaan uusiin. Koko kaupungin huoltokierros kestää noin puolitoista kuukautta.

Yksittäisiä lamppuja ei vaihdeta muulloin kuin huoltokierrosten aikana tai jos lamppu sijaitsee liikenneturvallisuuden kannalta tärkeässä kohdassa, kuten koulun viereisellä suojatiellä. Jos kokonainen alue pimenee, on siitä hyvä ilmoittaa, jotta vika saadaan selvitettyä. Palaneesta katuvalosta voi ilmoittaa Palvelupiste Porinaan tai sähköisen palautelomakkeen kautta.

Katuvalojen määrä, tehokkuus ja pylvästiheys yksittäisellä kadulla riippuvat pylvään etäisyydestä ajorataan nähden, kadun leveydestä, valaisintyypistä ja kadun luokittelusta. Kadut luokitellaan tontti-, kokooja- ja pääkatuihin. Tonttikaduilla, kuten Juhana Herttuankadulla, katuvaloja on 30–40 metrin välein, samoin kuin kevyen liikenteen väylillä. Kokoojakaduilla, kuten Presidentinpuistokadulla valaisimia on noin 40–45 metrin välein. Pääkaduilla, esimerkiksi Isolinnankadulla, valaistus on tehokkainta.

Tänä vuonna ja tulevaisuudessa rakennettaviin tiekohteisiin asennetaan pääsääntöisesti led-katuvalaisimet. Led-valot ovat huomattavasti energiatehokkaampia kuin vanhat katuvalot ja niissä on vähemmän huollettavaa.


Hakusana