Etusivu > Uutiset > 2015 > 11 > Jätteiden vähentämisen viikko kannustaa ruokahävikin torjumiseen

Jätteiden vähentämisen viikko kannustaa ruokahävikin torjumiseen

(19.11.2015 13:31 Saija Laaksovirta / päivitetty 24.11.2015 09:05)

Porin seudulla kampanja näkyy parhaiten kouluissa ja päiväkodeissa sekä Porin pääkirjastolla. Tänä vuonna mottona on vähemmällä enemmän. Euroopan jätteen vähentämisen viikko 23.-27.11. on Euroopan yhteinen tempaus materiaalitehokkuuden, kiertotalouden ja luonnonvaroja säästävän arjen puolesta.

Tähteitä nolla! – vähennetään ruokahävikkiä kouluissa ja päiväkodeissa
Kouluissa ja päiväkodeissa vietetään Tähteitä Nolla! –kampanjaa Euroopan jätteen vähentämisen viikolla 48. Kampanja keskittyy hyviin ruokailutapoihin ja ruokajätteen vähentämiseen.

Koulujen ruokasaleihin ja päiväkoteihin jaetaan neljän julisteen sarja ruokailevista ahmoista, jotka keskustelevat mm. ruokarauhasta, ahmimisesta ja ylisuurista annoksista. Jätevaakku Mustavaris valvoo ruokalan biojäteastiaa kouluissa.

Jätevaakku Mustavaris valvoo ruokalan biojäteastiaa:
24.11. Vähärauman alakoululla Porissa
25.11. Väinölän alakoululla Porissa
26.11. Tuorsniemen alakoululla Porissa

Muissa kouluissa työhön saatetaan passittaa Hävikkikyttä (esim. pahvista leikattu hahmo).

Keittiöt punnitsevat kouluissa ja päiväkodeissa syntyvää ruokahävikkiä päivittäin. Punnituksissa seurataan kolmea erilaista ruokajätettä:

  • ruoanvalmistusjäte: keittiössä ruoanvalmistuksessa syntyvä biojäte, jota ei ole tarkoitus syödä, kuten perunankuoret ja salaatinkannat
  • tarjoiluhävikki: ruokalaan linjastolle esille laitettu ruoka, jota ei haeta lautaselle vaan jää syömättä, ja jota ei saa laittaa uudelleen tarjolle
  • lautasjäte: oppilaiden lautaselle ottama ruoka, joka jää syömättä


Jätevaakku Mustavaris jakaa palkintojäätelöt koulussa ja päiväkodissa. Jäteneuvonta kerää viikon 48 punnitustulokset kaikista yhteistyökeittiöistä. Ruokahävikkipunnitusten tulokset pyritään julkistamaan viikolla 50.

Kierrätysvinkit kirjastosta

Porin pääkirjastoon on koottu lainahylly kaikesta kierrätykseen ja jätteiden vähentämiseen liittyvästä materiaalista, jota kirjastossa on tarjolla. Hyllystä saa lainata parhaat päältä jo teemaviikon aikana. Kierrätysvinkit kerätään Porin pääkirjaston teemahyllyyn lähelle lainaustiskiä.

Kun kirjan kierto loppuu

Porin pääkirjastossa on näyttely loppuun käytetyistä kirjoista jätteen vähentämisen viikolla. Esillä on esimerkkejä huonosti kohdelluista kirjoista: likaisista ja varsinkin tahallisesti sotketuista. Näyttelyssä on myös tietoa kirjan kiertokulusta kirjastossa: paljonko vuodessa hankitaan kirjoja sekä miksi ja kuinka paljon kirjoja poistetaan.

Vaihtotori toimistolla –osallistumisidea kaikille!
Työpaikoilla työntekijät tuovat käytettyä, itselleen tarpeetonta tavaraa kotoaan työpaikan yhteiseen aulaan, kahvihuoneeseen tai kokoustilaan. Päivän aikana kukin työntekijä saa valita mitä haluaa viedä mukanaan, ylijäävä tavara toimitetaan kierrätyskeskukseen. Idea on helppo toteuttaa monella työpaikalla.

Tähteitä nolla! -kampanja on käynnissä noin kahdenkymmenen kunnallisen jätelaitoksen alueella Suomessa vko 48: www.ewwr.fi . Idea on kehitetty ja testattu Pirkanmaalla (Ekokumppanit Oy). Porin seutu on mukana ensimmäistä kertaa.

Ravinnepankki – ruokahävikin ravinteet hyötykäyttöön –hanke kerää kampanjan avulla tietoa tarjoiluhävikistä ja sen hyödyntämisasteesta. Säädösten mukaan linjastolle jäänyttä ruokaa ei saa laittaa uudelleen tarjolle, mutta roskiin heittämisen sijaan se voidaan luovuttaa henkilökunnalle tai ruoka-apuun. Hankkeessa etsitään syömäkelpoista ruokahävikkiä esimerkiksi kouluilta ja ravintoloista sekä koordinoidaan sen hyödyntämistä Porissa.

kuva Kuva: Tähteitä nolla! -kampanjaHakusana