Etusivu > Uutiset > 2015 > 11 > Kotoutuminen lähtee ihmisten kanssa toimimisesta

Kotoutuminen lähtee ihmisten kanssa toimimisesta

(04.11.2015 12:59 Salla Rajala / päivitetty 04.11.2015 14:35 Marleena Lammikko)

Järjestöjen ja yhdistysten rooli ulkomaalaistaustaisten kotouttamisessa on keskeinen. Niiden toiminta arjen rikastuttajina, tuen tarjoajina, uuteen paikkakuntaan tutustuttajina, suomen kielen ja kulttuurin opettajina sekä paikallisten asennekasvattajina on sellaista, jota kunnat ja kaupungit eivät pysty yksin tarjoamaan. Turvapaikanhakijoiden määrän kasvaessa kolmannen sektorin merkitys on lisääntynyt entisestään.

Porin kaupunki kutsui seudun Järjestöjen, yhdistysten ja yhteisöjen edustajat tiistaina 3. marraskuuta kokoon keskustelemaan yhteistyöstä. Illan tavoitteena oli etsiä erilaisia keinoja maahanmuuttajien kotoutumisen tukemiseksi, tiedonvaihdon ja -kulun parantamiseksi sekä kotoutumisen koordinoinnista sopimiseksi.

Paikalla olleiden yli 80 eri toimijan edustajien puheenvuoroista kävi ilmi, että niillä on vahvaa tahtoa tukea turvapaikanhakijoita. Marika Raitaniemi Satakunnan piiristä vahvisti SPR:lle tulleen paljon kyselyitä niin yhdistyksiltä ja yksittäisiltä henkilöiltäkin turvapaikanhakijoiden auttamiseksi.

– Kotouttamisessa riittää haastetta vielä vuoden ja kahdenkin päästä, joten toivomme toimijoilta pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista. Ennen yhteydenottoa on hyvä miettiä valmiita esityksiä siitä, millaista toimintaa, missä ja milloin on tarjoamassa. Tekemisen ei tarvitse tapahtua vastaanottokeskuksessa, vaan toimintoja voi viedä myös sen ulkopuolelle. Kommunikointikielenä paras on suomi.

Eri toimijoiden auttamishalun kanavoimiseksi SPR lupasi ryhtyä koordinaattoriksi vastaanottokeskusten ja vapaaehtoisten auttajien välille. Tarkoituksena on, että vapaaehtoistoimijat kertovat koordinoidusti SPR:lle, millaista toimintaa niillä on ja vastaanottokeskukset reagoivat kysynnän mukaan.

– Näin vastaanottokeskusten henkilökunnan voimavaroja ei kulu jatkuvaan yhteydenpitoon. Myös erilaista harrastus- ja muuta toimintaa voidaan kohdistaa tarpeen mukaan, Raitaniemi totesi.

Yhteydenpitoon SPR on perustanut sähköpostiosoitteen vapaaehtoiset.satakunta@vokki.fi.

Turvapaikanhakijoiden todettiin toivovan, että heidät kohdataan ennen kaikkea ihmisinä. He haluavat normaalia vuorovaikutusta ja kohtaamista muiden ihmisten kanssa.

– Kotouttaminen lähtee ihmisten, ei viranomaisten kanssa toimimisesta, Raisa Ranta Leader Karhuseudusta tiivisti.

Satakunnassa on tällä hetkellä kaksi vastaanottokeskusta ja kaksi hätämajoitusyksikköä. Kolmas vastaanottokeskus avataan joulukuussa Poriin ja neljäs vuodenvaihteessa Raumalle. Porin Liinaharjan vastaanottokeskukseen odotetaan noin 300 turvapaikanhakijaa.

Seuraava järjestöjen, yhdistysten ja yhteisöjen tapaaminen järjestetään ensi keväänä.

kuva

Hakusana