Etusivu > Uutiset > 2015 > 11 > Liukkaat kelit lähestyvät

Liukkaat kelit lähestyvät

(30.11.2015 09:58 Saija Laaksovirta / päivitetty 01.12.2015 12:05)

Ensiliukkaat yllättävät aina niin autoilijan kuin kävelijänkin. Paras tapa varautua liukkaisiin keleihin onkin muistaa jäisten tien pintojen petollisuus.

Tekninen palvelukeskus päivystää talviaikana ympärivuorokauden. Kun lunta sataa ja tien pinnat jäätyvät, lähtevät hiekoittajat ja auraajat työn touhuun.

kuva Kuva: Saija Laaksovirta/Porin kaupunki

– Hiekoittaminen ja auraaminen vaativat harkintaa, tilannetajua sekä sään tuntemusta, kertoo Porin kaupungin tiemestari Jyrki Kartastenpää.

Siellä missä on liukasta, siellä myös hiekoitetaan. Pyöräteistä huolehditaan kuitenkin ensimmäisenä ja esimerkiksi liikenneympyrät voidaan käydä hiekoittamassa. Keskusta-alueen teitä ei suolata.

Porin kaupungin talvihoidon kunnossapitokriteereissä on määritelty ohjeelliset lumirajat. Lumen olomuoto vaikuttaakin voimakkaasti auraustarpeeseen. Vaikka lunta ei sataisi, voivat tiet jäätyä kosteina öinä. Silloin suola-auto lähtee liikenteeseen. Suola-auto ajaa tiettyjä reittejä ympäri kaupungin pääteitä suolaten, jotka johtava keskustaan.

Hiekoittamisen lisäksi pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden turvaksi Toejoen sekä Koivulan uimahallin läheisyydessä olevat alikulut on varustettu katulämmityksellä.

Kartastenpää muistuttaa, että kesällä on kesäkelit ja talvella talvikelit. Paras tapa varautua liukkaisiin keleihin on huolehtia itselleen pyörään nastarenkaat ja kenkiin piikkipohjat.

Kaupungin kaduille levitetään talven aikana suuri määrä soraa, josta osa uusiokäytetään esimerkiksi puistokäytävien ja pururatojen pohjiin.

”Ei sisätossuilla ulos”

Porin kaupungin terveys- ja hyvinvointipalveluiden johtaja Esko Karra kehottaa käyttämään vuodenaikoihin sopivia jalkineita.

– Vaarallisin matka on kotiovelta postilaatikolle sisätossut jalassa.

Liukastumisia, kaatumisia ja muita talven tapaturmia sattuu kaikenikäisille. Ikäihmisille loukkaantumiset ovat tietysti vaarallisempia, sillä toiminta- ja koordinaatiokyky heikentyvät iän myötä.

Karran mukaan luita murtuu ehdottomasti liikaa talven aikana. Yleisimmät talvitapaturmat kohdistuvat esimerkiksi ranteeseen ja lonkkaluuhun. Kädet ottavat kaatuessa ensimmäisenä vastaan ja lonkkaluu voi kolahtaa ikävästi kovaan maahan.

kuva Kuva: Saija Laaksovirta/Porin kaupunki


Hakusana