Etusivu > Uutiset > 2015 > 11 > Ruokajakelu laajenee Porissa

Ruokajakelu laajenee Porissa

(24.11.2015 14:28 Marleena Lammikko / päivitetty 24.11.2015 14:29)

Porin kaupungin asukastuvilla Pormestarinluodossa ja Sampolassa on huhtikuusta lähtien jaettu kouluilta ylijäänyttä ruokaa ruoka-avun tarpeessa oleville henkilöille.

Ruoka on tullut Käppärän, Itä-Porin ja Kuninkaanhaan kouluilta sekä Noormarkun yhtenäiskoululta. Nyt myös Cygnaeuksen ruokapalvelukeskuksen kanssa on tehty yhteistyösopimus. Ruokapalvelukeskus valmistaa päivittäin 7 000 ruoka-annosta. Keskuksessa ruokailee 1 000 henkeä, ja loput annokset kuljetetaan kouluille ja päiväkoteihin ympäri Poria. Valmistustoiminnan laajuudesta johtuen myös hävikki saattaa olla toisinaan mittavaa.

Ruokajakeluun onkin tullut ruokaa jo enemmän kuin asukastuvilla pystytään jakamaan. Tästä syystä on nyt sovittu Porin Seudun Työttömät ry:n kanssa, että myös heidän tiloissaan Mikonkadulla ryhdytään jakamaan koulujen ylijäämäruokaa. Jakelutoiminta käynnistyy Mikonkadulla heti.

Kouluruoka ennättää jakelupaikkoihin noin kello 13. Maksutonta ruokaa on saatavilla niinä päivinä, kun sitä on jäänyt kouluilta ylitse. Ruokaa jaetaan asiakkaiden omiin astioihin ja se on tarkoitettu syötäväksi kotona viipymättä.

Hyödyntämiskelpoisesta ruoasta kerätään tietoa kampanjan avulla

Parhaillaan vietetään Euroopan jätteen vähentämisen viikkoa. Kouluihin ja päiväkoteihin on tuotu Tähteitä nolla! –kampanja, joka muistuttaa ruokajätteen vähentämisen tärkeydestä. Keittiöt punnitsevat kouluissa ja päiväkodeissa syntyvää ruokahävikkiä päivittäin viikon ajan.

Lautasjäte on lautaselle otettua ruokaa, jota ei jakseta tai haluta syödä. Lapset vaikuttavat itse lautasjätteen määrään, ja ruoan jättäminen on usein totuttu tapa. Lautasjätettä ei voida nykyään hyödyntää edes possujen ruokana kuten ennen vanhaan tehtiin. Parempi olisi siis ottaa ruokaa ensin maltillisesti ja hakea sitten tarpeen mukaan lisää.

Linjastolle jäänyttä ruokaa ei saa säädösten mukaan laittaa uudelleen tarjolle, mutta roskiin heittämisen sijaan se voidaan luovuttaa henkilökunnalle tai ruoka-apuun. Ruokajakelun takana oleva Ravinnepankki – ruokahävikin ravinteet hyötykäyttöön –hanke kerää kampanjan avulla tietoa tästä tarjoiluhävikistä ja sen hyödyntämisasteesta. Tavoitteena on löytää uusia potentiaalisia ylijäämäruoan luovuttajia, jotta ruokajakelua voidaan edelleen laajentaa. Hanke on Porin kaupungin ja Ympäristöministeriön yhteisesti rahoittama ja sitä toteutetaan ympäristöviraston johdolla vuosina 2015-2016.


Hakusana