Etusivu > Uutiset > 2015 > 11 > Työllisyyttä lisättävä Porissa

Työllisyyttä lisättävä Porissa

(25.11.2015 15:42 Marleena Lammikko / päivitetty 25.11.2015 15:42)

Porissa oli lokakuun lopussa 6388 työtöntä työnhakijaa ja työttömyysaste oli 16 %.

Työttömien määrä lähentelee vuosituhannen alkua. Eniten työttömiä on alle 25- ja yli 50-vuotiaissa. Selkeää käännettä työllisyystilanteelle ei vielä ole näkyvissä.

Työttömyydellä on paljon negatiivisia vaikutuksia yhteiskuntaan ja kaupungin talouteen. Jokaisesta työttömästä kaupunki menettää verotuloja ja joutuu maksamaan mahdollisia toimeentulotukia. Tämän lisäksi yli 300 päivää työmarkkinatuella olleista maksetaan Kelalle sakkomaksuja. Työtön, josta maksetaan sakkomaksuja, maksaa kaupungille noin 400 euroa kuukaudessa.

Jotta työllisyyttä saadaan lisättyä, pitää koko Porin tehdä yhdessä töitä sen eteen. Pori onkin jo nyt melko korkealla työttömien aktivoinnissa.

Työttömyydellä vaikutuksia koko yhteiskuntaan

– Työllisyydenhoidon tärkein tehtävä on parantaa työttömän mahdollisuuksia työllistyä jatkossa ns. avoimen sektorin työpaikkoihin. Samalla kaupunki vähentää sakkomaksuja tai parhaimmillaan ehkäisee työttömyyden pitkittymistä ja sakkolistalle ”putoamista”, korostaa työllisyyden hoidon päällikkö Juha Laine.

Työttömyys ei vaikuta ainoastaan kaupungin talouteen, vaan sillä on lukuisia vaikutuksia yhteiskuntaan. Työttömyys ruokkii itse itseään. Mitä enemmän työttömyyttä on, sitä vähemmän ihmisillä on varaa kuluttaa. Tämä vähentää talouskasvua. Talouden kääntyessä laskuun, työpaikkojen määrät vähenevät. Kun työllisyyttä lisätään, yleinen taloustilanne paranee.


Hakusana