Etusivu > Uutiset > 2015 > 11 > Uudenlaista toimintaa vammaisille

Uudenlaista toimintaa vammaisille

(27.11.2015 09:52 Saija Laaksovirta / päivitetty 27.11.2015 09:52)

Aurinkokeinu, kietoutumiskolo, neurosonic-tuoli, kuvilla varustettu opetuskeittiö sekä aistihuone tarjoavat huikeita kokemuksia. Porin perusturvakeskuksen uusi vammaispalveluiden päivätoimintayksikkö Misteli tarjoaa vammaisille aivan uudenlaista toimintaa.

– Yksikössä on aurinkokeinu, jossa asiakkaat voivat rentoutua. Keinua voivat käyttää myös vaikeavammaiset asiakkaat. Keinu on osoittautunut rauhoittavaksi ja terapeuttiseksi välineeksi. Tiloista löytyy myös luonnon sävyissä oleva kietoutumiskolo, johon voi käpertyä omaan rauhaan, kertoo vastaava ohjaaja Mervi Halonen.

Mistelin tilojen suunnittelussa on otettu huomioon aisteja stimuloiva eli multisensorinen sisustus. Huonekohtaisissa välineissä on huomioitu monipuolinen aistien käyttö.

– Toiminnan tavoitteena on kehittää aistitoimintoja, muistia ja muita toimintakykyä ylläpitäviä menetelmiä, jotka auttavat asiakkaita selviytymään jokapäiväisessä elämässään paremmin, Halonen sanoo.

Asiakasryhmille ovat tyypillisiä erilaiset keskittymisongelmat, levottomuus, passiivisuus sekä valvottavuus. He hyötyvät yksilöllisestä tai pienryhmässä tapahtuvasta toiminnasta.

– Epämukavat sosiaaliset tilanteet tai muutokset päivittäisissä rutiineissa saattavat johtaa levottomaan käytökseen. Tällöin voi mennä täysin äänieristettyyn tähtitaivaalla varustettuun hiljaiseen huoneeseen. Huonetta voi käyttää muutenkin, jos haluaa olla yksikseen. Rentoutua voi myös hierovassa neurosonic-tuolissa, Halonen kuvailee.

Neurosonic-tuolissa voidaan lievittää kehollista jännitystä ja kipua kohdistamalla rentouttavaa matalataajuusvärähtelyä samanaikaisesti koko kehon lihaksille tai haluttuihin kehon osiin erikseen.

Misteli on elokuussa 2015 ovensa avannut vammaispalveluiden päivätoimintayksikkö, jossa on noin 50 asiakasta. Misteli työllistää seitsemän hoitajaa, seitsemän ohjaajaa, kolme avotyöntekijää sekä kaksi suojatyöpaikkalaista. Vaikeimmin kehitysvammaiset asiakkaat tarvitsevat paljon tukea ja apua. Mistelin tilat sopivat hyvin myös heille. Tuen tarve on mm. motoriikan, sosiaalisten taitojen, päivittäistaitojen, kommunikaation sekä kognitiivisten taitojen alueella.

kuva Kietoutumiskoloon kelpaa käpertyä rauhoittumaan. Kuva: Porin perusturvakeskus/Marika VirtanenHakusana