Etusivu > Uutiset > 2015 > 12 > Ehkäisevä päihdetyö valtakunnan kärkitasoa Porissa

Ehkäisevä päihdetyö valtakunnan kärkitasoa Porissa

(03.12.2015 07:46 Marika Virtanen / päivitetty 11.12.2015 11:45 Salla Rajala)

Välittömät päihdehaittakustannukset ovat koko yhteiskunnan tasolla yli kahden miljardin luokkaa. Uuden, 1. joulukuuta voimaan tulleen ehkäisevän päihdetyön lain, on tarkoitus varmistaa laadukas toiminta päihdehaittojen vähentämiseksi.

Porin perusturvakeskuksen alueella päihdetyö on hyvällä mallilla. Porin Pakka-toiminta on tällä hetkellä valtakunnan kärkitasoa, mistä otetaan muualla mallia.

– Meille tällä on se merkitys, että tekemämme työ on nyt lainvoimaista, kertoo ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Sari Ilvonen.

Toimintaa aiemmin ohjannut raittiustyölain merkitys on vähentynyt ja lainsäädäntö uudistettiin nyt nykyaikaiseksi. Porin perusturvakeskus on ollut mukana suunnittelemassa uusia työkaluja lain toteuttamiseen. Sosiaali- ja terveysviranomaisten sekä järjestöjen yhteistyössä tekemässä toimintaohjelmassa on ensimmäistä kertaa mukana kaikki päihteet – alkoholi, huumeet ja tupakka – sekä lisäksi rahapeliriippuvuus.

– Oleellista on, että laki on nyt päivitetty 2010-luvulle sekä rahapelaaminen on saatu lakitasolla integroitua osaksi ehkäisevää päihdetyötä, Ilvonen sanoo.

Ehkäisevän päihdetyön toimijoista kunta on tärkein. Päihdehaittoja hoidetaan ja ehkäistään sosiaali- ja terveyspalveluissa, mutta jatkossakin ehkäisevä päihdetyö ja sitä laajempi hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluvat kunnan vastuulle, mahdollisimman lähelle asukkaiden arkielämää.

– Koska resurssit eivät tule riittämään hoitopalveluiden kysyntää vastaavasti, on haittoja ehkäisevään toimintaan panostaminen välttämätöntä. Teemme parhaamme saadaksemme siirrettyä painopistettä edistävän ja ehkäisevän työotteen aikaan saamiseen sekä ongelmakehitykseen puuttumiseen varhaisessa vaiheessa. Ehkäisevän päihdetyön ideologiaa pitäisi saada siirrettyä entistä enemmän koko sote-palvelukunttään, sanoo psykososiaalisten palveluiden päällikkö Matti Järvinen.

Paikallinen alkoholipolitiikka, (PAKKA)- hanke, aloitti Porissa ja Perusturvan yhteistoiminta-alueella vuoden 2010 alusta. Neljän hankevuoden jälkeen Pakka-toimintamallin mukainen ehkäisevä päihdetyö vakinaistettiin 1.10.2013. Ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattorin toimenkuvaan kuuluu päihde- ja pelihaittojen ehkäisy sekä mielenterveyden edistäminen. Kohteena on koko yhteisö kaikkine ikäluokkineen. www.porinpakka.fi.Hakusana