Etusivu > Uutiset > 2015 > 12 > Ekomaksu käyttöön Laviassa

Ekomaksu käyttöön Laviassa

(08.12.2015 14:50 Saija Laaksovirta / päivitetty 08.12.2015 14:50)

Posti kantaa näinä päivinä uuden jätehuollon laskun nimeltä ekomaksu Lavian asukkaiden ja mökinomistajien postilaatikkoihin.

Ekomaksulla katetaan kierrätyspisteiden hoidosta, vaarallisten jätteiden keräyksestä, jäteneuvonnasta ja jätehuollon viranomaistyöstä syntyvät kulut. Tämän vuoden alusta Lavian tultua osaksi Poria, myös lavialaiset saavat Porissa jo pitkään käytössä olleen ekomaksun.

Aiemmin Lavian kunta on huolehtinut asukkaiden ja mökkiläisten hyöty- ja vaarallisten jätteiden jätehuollosta syntyvät kustannukset kunnan saamista verotuloista. Jätelain mukaan kustannukset on kuitenkin perittävä suoraan jätteen tuottajilta eli asukkailta.

Ekomaksua maksetaan omakotitaloista 24,50 euroa vuodessa. Ekomaksulaskun maksaa se kiinteistön omistaja, jonka omistuksessa se oli 1. huhtikuuta, vaikka kiinteistö olisi sittemmin myyty. Jos rivi- tai kerrostalossa on vähemmän kuin kymmenen asuntoa, asunto-kohtainen maksu on sama kuin omakotitaloissa. Jos asuntoja on yli kymmenen, ekomaksu on 14 euroa asuntoa kohden vuodessa. Taloyhtiöiden ekomaksut lähetetään isännöitsijälle, joka huolehtii laskun maksamisesta yhtiövastikkeista. Vapaa-ajan asunnoista maksetaan 11 euroa vuodessa.

Ekomaksu on maksettava kaikista kiinteistöistä. Jos omistaa sekä omakotitalon että kesä-mökin, maksu menee molemmista. Kesämökin maksu on maksettava, vaikka omistaja käyttäisi mökkiä vain harvakseltaan, tai ei asioi mökkikunnan kierrätyspisteillä eikä vaaral-lisen jätteen vastaanotossa.

Mikäli laskussa on selkeä virhe, korjaus tehdään Porin Jätehuollossa, yhteystiedot löytyvät laskun mukana tulleesta liitteestä.

Ekomaksulla ei ole yhteyttä kiinteistön sekajätehuoltoon. Jokaisen kiinteistön tulee hoitaa sekajätteensä joko liittymällä Porin kaupungin järjestämien sekajäteastioiden käyttäjäksi tai tekemällä sopimus jätteenkuljetusyrityksen kanssa kiinteistöllä sijaitsevan sekajäteastian tyhjentämisestä. Sekajäteastiaan laitetaan vain kierrätykseen kelpaamaton jäte.

Lajittelu-velvollisuus koskee kaikkia asumismuodosta riippumatta. Lajitellut paperi, kartonki, lasi ja metalli toimitetaan kiinteistön keräysastioihin tai kierrätyspisteille. Kotitalouksien vaaralliset jätteet toimitetaan maksutta jätevedenpuhdistamolle tiistaisin kello 7-11 ja lääkkeet apteekkiin sekä sähkö- ja elektroniikkaromu Lavian Ekopajalle osoitteeseen Teollisuustie 8.


Hakusana