Etusivu > Uutiset > 2015 > 12 > Eläinlääkintä on eläinten asialla

Eläinlääkintä on eläinten asialla

(30.12.2015 11:01 Saija Laaksovirta / päivitetty 30.12.2015 14:34)

Lemmikeillekin sattuu ja tapahtuu, mutta onneksi eläinlääkäri päivystää myös pyhinä. Uuden vuoden raketit voivat jännittää lemmikkejä, eivätkä jouluherkut ja suklaa sovi karvaisille kavereille.

Porin pieneläinklinikalla työskentelevä eläintenhoitaja Maija Jokela muistuttaa ihmisiä huolehtimaan lemmikeiden hyvinvoinnista myös juhlapyhien aikaan.

– Suklaata ei pidä antaa koirille ja lahjanarut kannattaa pitää poissa kissojen ulottuvilta, ettei reissua eläinlääkärin päivystykseen tarvitse tehdä.

Eläinlääkintä on terminä ehkä vieras, mutta käytännössä kyse on eläinlääkärin työstä. Eläinlääkintä käsittää eläinten hoidon, asiakaspalvelun ja muun eläinlääkäritoiminnan. Eläintenkin kohdalla hoito lähtee liikkeelle asiakaspalvelusta. Vakituisia eläinlääkäreitä Porista löytyy seitsemän, joista yksi on päivystävä eläinlääkäri. Päivystys toimii arkisin kello 16 jälkeen, sekä viikonloppuisin ja kaikkina pyhäpäivinä. Porin pieneläinklinikka palvelee Maantiekadulla.

Tavallisimpia käyntejä eläinlääkärissä ovat pieneläinten, eli kissojen ja koirien rokotuskäynnit. Myös hevosten rokotukset ovat yleisiä, jotka hoidetaan tuotantoeläinten terveydenhoitokäyntien yhteydessä. Tuotantoeläimiä ovat esimerkiksi hevoset ja lehmät.

kuva Kuva: Antero Saari/Porin kaupunki

Lajitovereita liskoista lintuihin

Ihmisillä on nykypäivänä jos jonkinlaista lemmikkiä, joten eläintenhoitajat tapaavat työssään värikästäkin väkeä. Jokela on päässyt työssään hoitamaan erilaisia liskoja sekä lintuja. Pienimpiä asiakkaita hänen kohdallaan ovat olleet hiiret sekä muut jyrsijät. Kookkaimpia yksilöitä sen sijaan ovat olleet suuret hevoset ja lehmät.

– Onpa joku joskus kysellyt neuvoja akvaariokalankin hoitamiseen, mutta vastaanotolle asti ei kaloja ole vielä eksynyt!

Lemmikeiden tulehdukset yleisiä

Tavalliset, pienimuotoiset leikkaukset ja esimerkiksi korva- ja silmätulehdukset työllistävät Porin eläinlääkäreitä lähes päivittäin. Syksyisin karvaiset kaverit kärsivät enemmän esimerkiksi matojen ja vatsapöpöjen aiheuttamista vaivoista. Päivystysluonteisia, akuutteja tapauksia ovat esimerkiksi pieneläinten loukkaantumiset liikenteessä.

– Toimenpiteitä tehdään eläimille aina kynsien leikkuusta vähän suurempiinkin leikkauksiin, kertoo Jokela.

Porissa toimii myös oma hevosklinikka, jossa hoidetaan niin yksittäisiä ratsuja kuin ravihevosiakin. Pääsääntöisesti hevosklinikalla työskentelevä Jokela kertoo klinikallakin riittäneen asiakkaita tasaiseen tahtiin.

Eläinlääkinnässä on ollut mukava, sekä työntäyteinen vuosi. Ensi vuosi näyttää vielä rauhalliselta ja nykyistä kaavaa mukailevalta.


Hakusana