Etusivu > Uutiset > 2015 > 12 > Ilmanlaatu Porin keskustassa erittäin huono

Ilmanlaatu Porin keskustassa erittäin huono

(14.12.2015 10:26 Saija Laaksovirta / päivitetty 14.12.2015 10:50)

Erityisesti hengitystiesairauksista, kuten astmasta kärsivien henkilöiden tulee seurata ilmanlaadun vaihtelua ja välttää ulkona liikkumista ilmanlaadun ollessa erittäin huono.

Syynä huonoon ilmanlaatuun ovat kuivuneista ajoteistä nousevat hiukkaspitoisuudet, joiden määrät lähtivät kasvuun maanantaiaamuna 14.12. työhönmenoliikenteen seurauksena. Ajoneuvoliikenteen diesel-autojen pakokaasun takia myös typen oksidien pitoisuus on kohonnut.

Ilmansuojeluinsinööri Jari Lampisen mukaan Porissa on tällä hetkellä Suomen heikoin ilmanlaatu ja hengitystiesairauksista kärsivien on ehdottoman tärkeää välttää ulkona liikkumista hiukkaspitoisuuksien ollessa korkeimmillaan.

Pöly on kerääntynyt maan pinnalle, ja autoliikenne nostaa sen ilmaan. Hiukkaspitoisuudet vaihtelevat liikenteen määrän mukaan. Kosteus sitoisi pölyn nopeasti, mutta teiden kastelu ei onnistu pakkasasteiden vuoksi. Hiukkaspitoisuudet kuitenkin tasoittuvat todennäköisesti iltaan kohden, kun liikenne hiljenee.

Tilanne saattaa jatkua ennallaan siihen saakka kunnes ajoneuvoliikenteen määrät vähenevät, tienpinnat kastuvat tai säätyyppi muuttuu. Lähipäiviksi alueelle ei ole ennustettu sadetta.

Myös Harjavallan keskustan Kalevan mittausasemalla ilmanlaatu on huono samasta syystä.

Ilmanlaatutilannetta voi seurata Ilmatieteen laitoksen sivuilta www.ilmanlaatu.fi.


Hakusana