Etusivu > Uutiset > 2015 > 12 > Ilmastonmuutos on osa porilaista tulevaisuutta

Ilmastonmuutos on osa porilaista tulevaisuutta

(29.12.2015 09:08 Marleena Lammikko / päivitetty 29.12.2015 09:19)

Maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen vaikutukset Porissa näkyvät muun muassa meren pinnan nousuna.

Porissa tästä ei kuitenkaan tarvitse olla vielä erityisen huolissaan, sillä suhteellisen nopea maankohoaminen hidastaa merenpinnan nousua. Maankohoaminen on toki hidastunut, sillä nykyisin Porin seudulla maa kohoaa keskimäärin 30 cm sadassa vuodessa, kun aikaisemmin luku oli 60 cm samassa ajassa.

Ilmaston lämpeneminen näkyy Porissa eniten talviaikaan, kesälämpötiloihin vaikutus on vähäisempi. Vaikka näennäisesti ilmastonmuutos ei vaikeuta vielä pitkään aikaan ihmisten arkeen Porissa, on sillä silti maailmanlaajuisia seurauksia, jotka vaikuttavat myös Poriin. Esimerkiksi tällä hetkellä ajankohtainen pakolaiskriisi on osittain ilmastonmuutoksen aikaansaamaa, sillä elämä lähempänä päiväntasaajaa käy yhä vaikeammaksi kuivuuden takia. Tulevaisuudessa ilmastopakolaisia tulee olemaan yhä enemmän ja he todennäköisesti pakenevat pohjoisille alueille, joissa lämpötila ja olosuhteet ovat siedettävämpiä.

Teollisuuden päästöjen haitat vaikuttavat edelleen

Pori on pitkään ollut teollisuuskaupunki, mikä on jättänyt jälkensä myös ympäristöön. Tehtaiden laskemia päästöjä vesistöihin näkyy yhä edelleen meren- ja joenpohjissa. Kokemäenjoen myrkyt ja metallit ovat suurimmaksi osin päästetty veteen kauempaa, Porin yläpuolelta. Vanhojen tehdaskiinteistöjen maa-aines on usein edelleen pilaantunutta. Tämä täytyy ottaa huomioon, kun tehdasalueita puretaan ja ne muutetaan asuinrakennuksille sopiviksi.

Aikaisemmin Porissa on ollut pahoja ilmanlaatuongelmia, joista on onneksi päästy eroon. Erityisesti niihin aikoihin, kun kasitie kulki vielä kaupungin läpi, ilmanlaatu oli erittäin huono.

Kohti ympäristöystävällisempää Poria

Pori on aikaisempina vuosina ollut ilmastonmuutoksessa ja ympäristönsuojelussa edelläkävijä, mutta nyt se on hieman antanut tilaa muille kaupungeille. Porin kaupungin ympäristoviraston suunnittelupäällikkö Seppo Salonen arvioi Porin olevan tällä hetkellä muiden samankokoisten kaupunkien keskitasoa ympäristönsuojelussa ja ilmastonmuutoksen ehkäisyssä.

– Pori tulisi ottaa muilta kaupungeilta esimerkkejä ilmastonsuojelun hillitsemisessä ja muuttaa ne omaan toimintatapaansa sopiviksi. Nyt olisi aika ottaa spurtti kärkeen ja olla esimerkkinä muille kaupungeille, Salonen kehottaa.

Jokainen porilainen voi tehdä pieniä asioita ympäristön hyväksi. Salonen korostaa esimerkiksi ruokavalion merkitystä ympäristönsuojelussa. Jo pienellä lihansyönnin määrän vähentämisellä voi pitkällä tähtäimellä olla positiivisia vaikutuksia ilmastonmuutokseen, sillä lihankasvatuksen tuottamat päästöt ovat valtava maailmanlaajuinen ongelma.

kuva Ilmastonmuutos vaikuttaa erityisesti talvikuukausiin. Kuva: Porin kaupunki / Heidi Lammi


Hakusana