Etusivu > Uutiset > 2015 > 12 > Kiitollisuutta Liinaharjan vastaanottokeskuksessa

Kiitollisuutta Liinaharjan vastaanottokeskuksessa

(23.12.2015 11:59 Marleena Lammikko / päivitetty 23.12.2015 12:09)

Liinaharjan vastaanottokeskus on ollut toiminnassa joulukuun alusta asti.

Vastaanottokeskuksen perustaminen on puhuttanut ja mietityttänyt paljon porilaisia. Tässä asukkaan näkökulma keskuksesta.

Abdulla on 23-vuotias irakilainen nuorimies Bagdadista. Hän saapui Suomeen noin viisi kuukautta sitten. Ensimmäiset neljä kuukautta hän asui Turussa, jonka jälkeen hänet siirrettiin Poriin, Liinaharjan vastaanottokeskukseen. Porissa hän on asustellut pian kuukauden ajan. Joskus Abdulla herää keskellä yötä ja ihmettelee missä hän oikein on.

Mutta miten Abdulla päätyi Suomeen ja Poriin? Kaikki alkoi Isisin alettua valloittamaan alueita Irakissa. Ääri-islamistinen järjestö koostuu sunnimuslimeista, jotka vainoavat shiiamuslimeja. Shiiamuslimit pakenivat sota-alueilta Irakin hallituksen valvonnassa oleville alueille, muun muassa Bagdadiin, jossa Abdulla asui. Pakolaiset joutuivat asumaan kaduilla ilman kattoa päänsä päällä. Olosuhteet olivat karuja, sillä lämpötila päivisin nousee hyvin korkeaksi ja ulkona on mahdotonta oleskella. Öisin ilmatila viilenee radikaalisti.

Abdulla halusi olla hyödyksi ja auttaa pakolaisia. Hän keräsi aluksi ystäviensä kanssa ruokaa, rahaa, vaatteita, peittoja ja muita tarvikkeita pakolaisille. Jonkin ajan kuluttua hänen ystävänsä katosi, eikä kukaan tiennyt minne hänet oli viety. Abdulla päätti tästä huolimatta jatkaa auttamista liittymällä järjestöön, joka auttaa hädässä olevia pakolaisia. Jonkin ajan kuluttua hänen autoonsa oli heitetty ikkunasta uhkaus, jossa hänet uhattiin tappaa, jollei hän lopettaisi sunnimuslimien auttamista. Viestin takana oli Irakin hallituksen suosiossa oleva sunnimuslimeista muodostuva miliisiryhmittymä. Nämä miliisit vastustavat ja syrjivät shiiamuslimeja ja heitä auttavia ihmisiä.

Saatuaan uhkauksen, Abdullan vanhemmat kehottivat poikaansa pakenemaan maasta pikimmiten. Nyt hän oleskelee monen mutkan ja tuhansien kuljettujen kilometrien jälkeen Porin Vähäraumalla. Abdulla on erittäin kiitollinen saamastaan kohtelusta Suomessa ja korostaa, että hän on vieraana täällä.

Hän on ehtinyt jo hieman tutustua Poriin. Kivi-Pori muistuttaa häntä Pariisista. Porista löytyy Abdullan mukaan kaikki, mitä voi tarvita. Ihmiset, joita hän on täällä tavannut, ovat olleet erittäin mukavia ja hänellä on ollut hyviä keskusteluita monesta aiheesta heidän kanssaan.

– Suomen ilmasto sopii minulle ja nautin hiljaisuudesta. Nautin täällä pitkistä kävelyretkistä lähimaastossa yksin. Talvikin tuntuu olevan melko kiva ja siedettävä, toteaa Abdulla.

Abdullaa on ehditty jo varoittamaan suomalaisista, jotka suhtautuvat turvapaikanhakijoihin vihamielisesti. Heitä on kehotettu olemaan välittämättä rasistisista huuteluista ja kommenteista. Hän ymmärtää, että ihmiset ovat varautuneita tilanteessa, jossa toisilleen täysin uudet kulttuurit kohtaavat.

– Haluaisin palata kotimaahani perheeni luo, mutta Irakin poliittisen tilanteen takia, minun ei ole turvallista palata takaisin. Voisin menettää henkeni, Abdulla sanoo.


Hakusana