Etusivu > Uutiset > 2015 > 12 > Lastensuojelussa toivotaan aikaa asiakkaalle

Lastensuojelussa toivotaan aikaa asiakkaalle

(17.12.2015 10:56 Marleena Lammikko / päivitetty 17.12.2015 10:56)

Porin yhteistoiminta-alueelle lastensuojelun asiakkaina olevien perheiden tilanteet ovat moniongelmaisia, selviää huostaanottojen syitä ja taustoja kartoittavassa tutkimuksessa.

Porin seudulla perheissä on keskimääräistä enemmän eroperheitä, työelämän ulkopuolelle jäämistä ja köyhyyttä.

– ​Heidän auttamisensa ei käy kädenkäänteessä ja luottamuksellisen suhteen rakentaminen vaatii aikaa, kertoo sosiaalityöntekijä Anna-Mari Saarinen.

Asiakkaita on paljon ja sosiaalityöntekijät toivovat voivansa käyttää enemmän aikaa heidän tapaamiseen ja motivointiin. Porin yhteistoiminta-alueella sosiaalityöntekijän vastuulla on 40-70 lasta, mitä pidetään kohtuullisena verrattaessa tutkimuksen muihin kuntiin. Tutkimustuloksiin vaikuttaa Porin perusturvakeskuksen yhteistoiminta-alueen sosiaalipäivystyksen osallisuus. Työntekijällä ei ole vakituisia omia asiakkaita.

– Selvitys puhuu vahvasti sen puolesta, että meillä on kykyä ja halua auttaa lasta ennaltaehkäisevästi. Suunta on aina mieluummin kotiin, ei sijoitukseen, johtava sosiaalityöntekijä Carita Koivula-Pukkila korostaa.

Siksi onkin tärkeää, että yhteistyötä eri viranomaisten kanssa tehdään. Ennakoivaa yhteistyötä varsinkin neuvolan, päivähoidon ja koulun kanssa kaivataan sekä pikkulapsiperheissä käytännön apua arjen pyörittämiseen.

– Näihin me jatkossakin panostamme ja kehitämme toimintaa. Monissa kunnissa on ulkoistettu palveluita. Meillä on omat sosiaaliohjaajat ja perhetyöntekijät sekä palveluita voidaan räätälöidä perheen tarpeiden mukaan, painottaa Koivula-Pukkila.

Porin perustuvakeskuksen yhteistoiminta-alueelta mukaan tutkimukseen valikoitui 64 lasta. Tämä osoittaa Porin aktiivisuutta, sillä luvat ovat väkimäärältään huomattavasti isompien Espoon ja Tampereen luokkaa.

– Tutkimus oli tärkeä ja ajankohtainen, sillä alueelta on hyvin vähän lastensuojelun tutkimustietoa. Meillä on myös sosiaalityöntekijöiden keskuudessa herännyt halu ja innostus oman työn tutkimiseen ja kehittämiseen. Uskon, että tulevaisuudessa yksi ratkaisu sosiaalityön vaikuttavuuden tutkimiseen on juuri yhteistutkijuus, jota tässä tutkimuksessa hyödynnettiin. Yhteistutkijuuden periaatteiden mukaan sosiaalityöntekijät osallistuvat vahvasti tutkimuksen ja käytäntöjen kehittämiseen ja heidän näkemyksensä asiakkaista, ilmiöistä ja auttamisesta tuodaan osaksi tutkimusta, sanoo Koivula-Pukkila.

Tutkimuksessa kartoitettiin Porin, Espoon, Keravan, Riihimäen, Seinäjoen, Tampereen ja Hämeenlinnan sekä Karkkilan ja Vihdin muodostaman peruspalveluyhtymän lasten huostaanottojen taustoja ja syitä. HuosTa on STM:n toimeksiannosta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttama hanke, joka käynnistyi keväällä 2014 ja loppuu vuoden 2015 lopussa. THL:n ja kuntakumppanien lisäksi hankkeessa ovat olleet mukana sosiaalialan osaamiskeskukset Pikassos, Sosiaalitaito ja Socca, Heikki Waris Instituutti sekä Helsingin ja Tampereen yliopistot.


Hakusana