Etusivu > Uutiset > 2015 > 12 > Lumeton talvi on tulevaisuutta

Lumeton talvi on tulevaisuutta

(21.12.2015 15:07 Marleena Lammikko / päivitetty 21.12.2015 15:08)

Porissa ensilumen tuloa saatiin odottaa pitkälle marraskuuhun asti. Tuttuun tapaan lumi suli nopeasti ja uutta lumikerrosta on saatu odotella. Näillä näkymin valkeasta joulusta voi vain haaveilla.

Porin kaupungin ympäristöviraston suunnittelupäällikkö Seppo Salosen mukaan lumettomat talvet ovat oire ilmaston lämpenemisestä. Lumettomuus vaikuttaa niin ympäristöön kuin kaikkiin eliöihin.

Meren läheisyyden vuoksi talvet Porissa eivät ole koskaan olleet kovin kovia. Vuosien saatossa ensilumen sataminen tulee pitkittymään entisestään. On myös hyvin mahdollista, että tulevaisuudessa Poriin ei sada pysyvää lunta ollenkaan. Luonto tulee muuttumaan eteläisemmäksi ja lehtimetsä, sekä sen eläimistö valtavat elinsijaa täältä.

– On tärkeää muistaa, että ilmasto ja sää eivät tarkoita samaa asiaa. Jatkossakin voi olla kovia pakkasia, mutta se ei tarkoita sitä, että ilmastonmuutosta ei olisi tapahtumassa samaan aikaan, korosta Salonen.

Eläimet ja eliöstö kärsivät eniten

Merkittävimmin lumettomat talvet vaikuttavat talvisin turkkinsa väriä vaihtaviin eläimiin, kuten jäniksiin ja kärppiin. Valkoinen turkki yllään nämä eläimet ovat niitä saalistaville pedoille helpompia uhreja. Turkin värin muuttumisajankohta määräytyy valon määrän ja perimän mukaan. Eläimet ja muu eliöstö eivät näin ollen sopeudu kovin nopeasti ilmaston muutokseen. Evoluutiomekanismin mukaisesti turkin värinvaihdon ajankohta tulee myöhentymään, mikäli talvet pysyvät jatkossakin leutoina ja vähälumisina. Muutos tapahtuu kuitenkin paljon ilmastonmuutosta hitaammin,

Hirvet pärjäävät tulevaisuudessa entistä paremmin lumettomuuden johdosta, millä on vaikutusta puustoon. Hirvet käyttävät ravintonaan nuorta mäntyä, mikä voi aiheutua metsien kuusettumista.

Lumettomuus lisää tulvauhkaa Porissa

Tulevaisuudessa jokien vesimäärä kasvaa entisestään, kun vesimäärä, joka on talvisin sidottuna lumeen, liikkuu nyt sulana vetenä. Kokemäenjoessa tulee olemaan vettä entistä enemmän. Veden määrän lisääntyminen ja lämpötilan pysyminen lähellä nollaa, aiheuttavat hyyteitä vesistöihin. Kun veden pinta ei enää jäädy, hyyteiden määrä Porin vesistöissä tulee kasvamaan, mikä aiheuttaa entistä enemmän ongelmia esimerkiksi tulvasuojelulle.

Ilmastonmuutos taltutetaan yhdessä

Vaikka ilmastonmuutos, joka on nostanut talven keskilämpötilaa, on jo olemassa oleva ongelma, voidaan sitä yrittää hidastaa. Pariisissa solmitun ilmastosopimuksen myötä, jokainen, niin myös Porin kaupunki on velvoitettu tekemään pieniä ja suuria tekoja yhteisen ympäristömme ja ilmastomme puolesta.

– Mitä ripeämmin ilmastonmuutoksen hidastamiseen ryhdytään, sitä tehokkaammin sen kiihtymistä voidaan estää, Salonen toteaa.

kuva Muutaman vuosikymmenen päästä tämäkin määrä lunta voi olla jo harvinaista. Kuva: Heidi Lammi / Porin kaupunki


Hakusana