Etusivu > Uutiset > 2015 > 12 > Omakotitonttien uusi hinnoittelu voimaan heti

Omakotitonttien uusi hinnoittelu voimaan heti

(11.12.2015 09:03 Saija Laaksovirta / päivitetty 11.12.2015 09:03)

Tekninen lautakunta on päättänyt omakotitonttien uudesta hinnoittelusta.

Aiemmin omakotitontit on hinnoiteltu harkinnanvaraisesti yleistä hintatasoa ja jopa omakustannushintaa alhaisemmaksi. Hinnoittelu-uudistuksella pyritään tuotantokustannusten keskimääräiseen kattamiseen.

Jatkossa tonttien hinnat määräytyvät vyöhykehinnan mukaan. Alueen neliöhinta kerrotaan tontin neliöillä, josta muodostuu lopullinen tontin hinta. Hinnoittelu sidotaan elinkustannusindeksin vuoden 2015 vuosikeskiarvoon. Merkittävin korotus tonttien hinnoissa on kantakaupungin alueella, jossa hinnat kaksin-kolminkertaistuvat.

- Olemme tiedostaneet jo pitkään, että tonttien hinnat eivät ole yleisen hintatason mukaisia. Hinnoittelun uudistaminen edellytti huolellista valmistelua, joka tehtiin nyt. Tonttien markkinahinnasta teetettiin kaksi eri vyöhykeselvitystä ja erikseen selvitettiin tonttien tuotantokustannusta, kertoo kiinteistöpäällikkö Antti Kilkku.

Uuden omakotitontin myymisen ja vuokraamisen yhteydessä tontin saajalta on peritty tontin mittaus- ja rekisteröintimaksu, joka tällä hetkellä on 915 euroa. Nyt tämä kustannus päätettiin sisällyttää tontin hinnoitteluun.

Hinnoittelun vaikutukset näkyvät pitkällä aikavälillä

Kaupunki omistaa noin 4 050 vuokralle annettua omakotitonttia. Tonttien uusi hinnoittelu ei vaikuta voimassa olevien vuokrasopimusten vuokriin, vaan se otetaan huomioon vasta vuokrasopimusta uusittaessa, jolloin uusi vuokra tulee voimaan portaittain viiden vuoden kuluessa. Tontin omaksi ostamiseen ja uuden tontin vuokraamiseen hinnoittelu vaikuttaa heti.

Omakotitontin myymisestä ja vuokraamisesta päättää tekninen lautakunta. Seuraavan kerran tekninen lautakunta päättää tonttien luovuttamisesta 12.1.2016, jolloin noudatetaan uutta hinnoittelua.


Hakusana