Etusivu > Uutiset > 2015 > 12 > Porista saaristo-osakunta

Porista saaristo-osakunta

(18.12.2015 12:25 Salla Rajala / päivitetty 18.12.2015 12:25)

Valtioneuvosto on nimennyt Porin kaupungin saaristo-osakunnaksi. Saaristokuntaa koskevia säännöksiä sovelletaan Porissa jatkossa saariin, joihin ei ole kiinteää tieyhteyttä sekä Reposaareen. Nimitys perustuu valtioneuvoston 17. joulukuuta antamaan ja vuoden 2016 loppuun asti voimassa olevaan asetukseen.

Suomessa on vastedes kahdeksan saaristokuntaa ja 40 saaristo-osakuntaa. Uutena tulokkaana saaristo-osakunnaksi Porin ohella nimettiin Kirkkonummi. Helsingin saaristo-osaa laajennettiin Santahaminan saareen.

– Pori on nyt ainoana Satakunnassa noteerattu saaristokuntana. Saaristo-osakuntana Porilla on mahdollisuus päästä mukaan useisiin kansallisiin kehittämishankkeisiin ja saada sitä kautta rahoitusta merellisiin hankkeisiin, apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus toteaa.

Saaristo-osakunnan asemalla voi olla vaikutusta yritystukiin, tukialue- ja EU:n tavoitealueasemaan sekä liikenneyhteyksien kehittämiseen, mutta ei valtionosuuksiin. Vuoden 2016 aikana valtiovalta selvittää, miten kuntien saaristolisäjärjestelmää voidaan kehittää niin, että se ottaa huomioon sekä saaristokuntien että saaristo-osakuntien saaristoisuudesta aiheutuvat kustannukset.

Ehdotus saaristo-osakunnan aseman hakemisesta Porin kaupungille tuli alun perin Reposaari-yhdistykseltä. Porin kaupunginhallitus ja Satakuntaliiton liittohallitus tekivät asiasta virallisen esityksen Työ- ja elinkeinoministeriölle.


Hakusana