Etusivu > Uutiset > 2015 > 12 > Satakunnan keskitetty hammaslääkäripäivystys toiminut puoli vuotta

Satakunnan keskitetty hammaslääkäripäivystys toiminut puoli vuotta

(03.12.2015 10:38 Salla Rajala / päivitetty 11.12.2015 11:45 Marika Virtanen)

Satakunnassa on ollut käytössä puolen vuoden ajan malli, jossa koko maakunnan hammaslääkäripäivystys on keskitetty alueellisesti Poriin. Käyntitilastojen perusteella päivystyksen käyttö on lisääntynyt. Valtaosa kävijöistä on ollut porilaisia ja noin neljännes muiden kuntien asukkaita.

Johtava ylihammaslääkäri Pauliina Hietasalo Porin perusturvakeskuksesta kertoo niin asiakkailta kuin mukana olevista kunnista saadun palautteen olleen miltei yksinomaan myönteistä.

– Potilaat ovat olleet tyytyväisiä, kun ovat saaneet välittömän avun vaivaansa. Eräs hammaslääkäri kiteytti asian kertomalla, että hänellä oli käynyt potilas, joka tuli päivystykseen itkien särystä ja lähti pois itkien helpotuksesta.

Myös vastuun päivystyksen toteuttamisesta kantavassa Porin perusturvakeskuksessa ollaan tyytyväisiä uudistukseen.

– Asiakkaan näkökulmasta on merkittävää, että kaikki terveydenhuollon päivystyspalvelut löytyvät yhdestä, helposti löydettävästä pisteestä. Keskittäminen turvaa tarvittavat kuvantamis- ja laboratoriopalvelut sekä konsultaatiomahdollisuuden.

Päivystyksessä hoidettujen tapausten kirjo on laaja. Yleisin käynnin syy on hammasperäinen infektio, joka voi hoitamattomana vaarantaa yleisterveyden.

– Tyypillinen käynti on juurihoidon aloitus särkevään hampaaseen. Lisäksi on tehty hampaiden poistoja, hoidettu hammastapaturmia sekä annettu erilaista ensiapua, Hietasalo kertoo.

Virka-ajan ulkopuolinen päivystys on toiminut Satakunnan sairaanhoitopiirin yhteispäivystyksen tiloissa 1.7.2015 alkaen. Hoitoon hakeudutaan soittamalla numeroon (02) 621 3625. Kiireellistä hoitoa annetaan arkisin kello 16–21 ja viikonloppuisin ja arkipyhinä kello 8–21. Päivystyksessä tarjotaan välitön ensiapu potilaille, joilla on suun ja hampaiden alueen äkillistä särkyä, turvotusta tai hampaisiin kohdistunut tapaturma. Arkipäivisin kiireellinen vastaanotto toimii edelleen potilaan oman kunnan hammashoitolassa.

Keskittämisen taustalla on Sosiaali- ja terveysministeriön asetus kiireellisen hoidon perusteista ja päivystyksen erikoisalakohtaisista edellytyksistä. Ne määräävät suun terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolisesta päivystyksestä siten, että se on järjestettävä sairaanhoitopiirin alueella keskitetysti yhteispäivystyksen yhteydessä.

Hietasalo pitää tärkeänä, että suun terveydenhuollon päivystys on integroitunut osaksi terveydenhuollon päivystystä.

– Suussa esiintyvät infektiot voivat olla monen yleissairauden riskitekijänä tai jopa huonon hoitovasteen syynä perussairauden hoidossa. Integraatio on myös hyvä pohja tuleville sote-ratkaisuille.


Hakusana