Etusivu > Uutiset > 2015 > 12 > Työ vastaanottokeskuksessa palkitsee

Työ vastaanottokeskuksessa palkitsee

(31.12.2015 09:23 Marleena Lammikko / päivitetty 31.12.2015 09:23)

Liinaharjan vastaanottokeskuksessa, jota pyörittävät Punaisen ristin työntekijät sekä vapaaehtoiset, yksikään päivä ei ole samanlainen. Kun toisilleen vieraat kulttuurit kohtaavat ei vältytä hauskoilta hetkiltä ja uusilta kokemuksilta.

Kiinni arkeen ja rutiineihin

Liinaharjan vastaanottokeskuksessa on majoitustilaa noin 300 turvapaikanhakijalle ja pian kaikki paikat ovat täynnä. Lapsia Liinaharjassa on noin 50. Vastaanottokeskuksessa alkaa hiljalleen arki rullaamaan, kun lapset aloittavat tammikuussa koulun käynnin ja aikuisten keskuudessa kartoitetaan heidän osaamista. Lisäksi Sataedu aloittaa suomenkielen opetuksen.

Liinaharjassa puhutaan usempaa kieltä, sillä asukkaita on Afganistanista, Irakista ja Somaliasta. Keskusteluja käydään heidän omilla kielillään, englanniksi ja hieman jo suomeksi. Vastaanottokeskuksen johtaja Niina Mitikka-Kurkisen mukaan osa asukkaista osaa jo suomeakin.

– Toivon, että ihmiset eivät lähtisi levittelemään perättömiä huhuja vastaanottokeskuksen asukkaista, Mutikka-Kurkinen sanoo.

Vapaaehtoistyö koukuttaa

Porilainen Kari Hjulgren toimii Liinaharjan vastaanottokeskuksessa vapaaehtoisena. Vapaaehtoistyötä hän on tehnyt jo yli 10 vuotta ja se on vienyt Hjulgrenin mukanaan. Päivittäin hän auttaa vastaanottokeskuksessa kuudesta seitsemään tuntia.

– Turvapaikanhakijat ovat ahkeria tekemään töitä. Usein ehdimme vain ehdottamaan jotain työtä ja yhtäkkiä se onkin jo tehty. Kokosimme juuri sänkyjä ja kävin hakemassa porakonetta muualta, sillä väliin pojat olivat jo saaneet kaikki kasaan, toteaa Hjulgren.

Turvapaikanhakijoiden sopeutumisen kannalta on tärkeää, että he saavat suomen kielen opetusta. Varsinainen suomen kielen opetus ei vielä Liinaharjassa ole alkanut, mutta vapaaehtoiset ovat jo yrittäneet opettaa asukkaille suomea.

Vapaaehtoiset ovat olleet turvapaikanhakijoiden tukena ja turvana jo kuukausia. Ensimmäiset aloittivat Junnilan vastaanottokeskuksessa. Hjulgrenille on muodostunut jo läheisiä suhteita turvapaikanhakijoiden kanssa. Usein vapaaehtoisilla on Hjulgrenin mukaan "kummiperhe", joita he auttavat. Hän on itse auttanut kolmilapsista perhettä kuljettamalla heitä kauppaan. Vanhemmat voivat hoitaa asioitaan, sillä väliin kun hän itse huolehtii lapsista.

– Täällä kyllä kuulee kamalia kohtaloita. Eräskin perhe oli haavoittunut kranaatti-iskussa. Sääliksi käy, jos heidät lähetetään takaisin kärsimään sodan keskelle, Hjulgren huokaa.


Hakusana