Etusivu > Uutiset > 2016 > 01 > Auraaminen helpottaa jokaisen liikkumista

Auraaminen helpottaa jokaisen liikkumista

(07.01.2016 13:20 Marleena Lammikko / päivitetty 07.01.2016 14:53)

Viimeisten päivien tapaiset kovat paukkupakkaset eivät tee hallaa kaduille ja teille. Eniten katujen kuntoon vaikuttavat lumi ja teiden päällä liikkuva kalusto.

Talvella teiden kunnossapito pitää sisällään auraamista, hiekoittamista ja suolaamista. Päivystäjä tarkkailee lumen määrää ja kutsuu joukkoja auraamaan katuja ja teitä. Parhaimmillaan Porin lumisia katuja raivaa yhtäaikaisesti 40 auraajaa.

Porin kaupungilla on käytössä viisi tiehöylätraktoria, jotka tunnetaan paremmin karhuina. Näiden lisäksi katujen auraamisesta talvikunnossapidosta vastaavat suola-autot, kuorma-autot sekä traktorit, jotka on varustettu lumiauroilla.

Kadut luokiteltu kiireellisyysjärjestykseen

Auraaminen aloitetaan kevyenliikenteen väyliltä. Lumen tulo haittaa eniten pyöräilijöitä, sillä pyöräily vaikeutuu huomattavasti, vaikka lunta olisikin vain 2 senttimetriä. Porin kaupungissa kevyenliikenteen väyliä ryhdytään auraamaan, kun irtolunta on keskimäärin 2-3 cm. Autolla pääsee etenemään hyvin, vaikka lunta olisi 6-7 senttimetriä.

Talvikunnossapitotoimenpiteet tehdään kunnossapitoluokituksen mukaisessa kiireellisyysjärjestyksessä. Porissa kadut on jaoteltu kolmeen luokkaan. Ensimmäiseksi aurataan pääkadut, joiden jälkeen siirrytään kokoojakaduille ja tämän jälkeen tonttikaduille. Aurauksessa noudettavat periaatteet löytyy täältä.

Kiinteistönomistajilla vastuu oman sisäänkäynnin auraamisesta

Kiinteistönomistaja on kunnossapitolakin mukaan velvollinen poistamaan tonttiliittymään aurauksesta kertyneen aurausvallin.

– Ennen pysyvän lumen satamista kiinteistönomistajan olisi hyvä merkata sadevesikaivot, jotta lumen tullessa ne olisi helpompi löytää ja kaivaa esiin, vinkkaa tiemestari Jyrki Kartastenpää.

Porissa katuja ja teitä hiekoitetaan liukkaan kelien varalta. Erityisesti liikenneympyröiden ja isojen risteyksen seudut on tärkeä hiekoittaa huolellisesti. Vain isoimmat tiet suolataan.

kuva Karhut ovat tekevät tärkeää työtä talvella. Kuva: Porin kaupunkiHakusana