Etusivu > Uutiset > 2016 > 01 > Eläinsuojelu on yhteinen asia

Eläinsuojelu on yhteinen asia

(18.01.2016 11:39 Saija Laaksovirta / päivitetty 18.01.2016 11:39)

Varsinaisia eläinsuojeluilmoituksia tulee Porissa noin 100 vuodessa.

Koko eläinsuojelun yhteistoiminta-alueen osalta ilmoituksia tulee yhteensä vuosittain noin 150. Mukana luvussa ovat Ulvila, Nakkila, Harjavalta, Luvia ja Eurajoki.

Kun mukaan laskuihin otetaan vielä luonnonvaraiset eläimet, uusintatarkastukset ja niin sanotut muut kuin epäilyyn perustuvat käynnit, on kokonaissuoritemäärä alueelta vuosittain noin 250 ilmoitusta.

Vaikka luvut saattavatkin kuulostaa hurjilta, ovat ne vastaavia kuin muillakin väestömäärältään samankokoisilla alueilla. Maaseutualueisiin verrattuna Porissa näkyy ikävä kyllä muun muassa mielenterveys- ja elämänhallintaongelmista johtuvien kohteiden runsaus.

Valtaosa eläinsuojeluilmoituksista koskee lemmikkejä – erityisesti koiria. Isommista eläimistä, kuten tuotantoeläimistä, puhuttaessa eniten eläinsuojeluilmoituksia tulee hevosista.

- Ilmoituksia tulee kuitenkin kaikista eläimistä aina liskoista vuohiin, kertoo Porin seudun valvontaeläinlääkäri Tanja Häkkinen.

Koirien hyvinvointi kiinnittää huomion

Yleisin eläinsuojeluilmoitus koskee koiran kokonaisvaltaista hyvinvointia. Koiran olosuhteet, ulkoilun puute ja kova kohtelu kirvoittavat herkästi ilmoituksen, joskin ihan syystä.

Vuodenaika vaikuttaa pitkälti eläinsuojeluilmoituksen sisältöön. Syksyisin eläimiä saattaa näkyä kuran keskellä ilman sääsuojaa, talvisin eläimet voivat palella ja lomakausina ilmoituksia tulee asuntoihin yksin jätetyistä eläimistä.

– Kesällä luonnonvaraisten eläinten poikaset huolestuttavat.

Luonnonvaraisten eläinten poikasten kohdalla tulee muistaa riittävän pitkään seurata, että kyseessä on varmasti ihmisen apua tarvitseva yksilö.

Tarkkana eläinsuojeluilmoitusta tehdessä

Eläinsuojeluilmoitusta jättäessä on oleellisinta, että osoitetiedot ovat oikein tai ilmoituksen kohteena olevan eläimen olinpaikka hyvin kuvailtuna – ilmoitussisällön on oltava selkeä.

Esimerkiksi koiran haukkuminen asunnossa tai taajama-alueella ei ole eläinsuojeluongelma. Viranomainen tarvitsee selkeän epäilyksen siitä, ettei eläintä hoideta riittävän hyvin.

Syytä on myös muistaa, että eläinten kaltoin kohtelulta ei ole syytä ummistaa silmiään tai toivoa, että asia ratkeaa itsestään tai jonkun toisen ihmisen aloitteellisuuden kautta. Kotieläin harvoin pystyy itse vaikuttamaan hoitoonsa ja hyvinvointiinsa.

Erityisesti nähtyyn eläimen pahoinpitelyyn pitää itse uskaltaa puuttua jollakin tapaa ja silminnäkijähavainto kertoa poliisille. Jälkikäteen tilanteita on hyvin vaikea todistaa.

Vaikka Häkkisen mieleen jäävät usein kaikkein ikävimmät ja surullisimmat tapaukset mahtuu mukaan myös huvittavia sattumuksia tai tilanne itsessään saattaa yllättää.

– Eläinten tilanteiden ja asioiden paranemisiakin tapahtuu paljon, ei eläinsuojelutyö ole pelkkää synkkyyttäkään.


Hakusana