Etusivu > Uutiset > 2016 > 01 > Ensiapua lemmikin hätään saa ympäri vuorokauden

Ensiapua lemmikin hätään saa ympäri vuorokauden

(11.01.2016 08:38 Salla Rajala / päivitetty 11.01.2016 08:38)

Päivystävän pieneläinlääkärin pitää olla valmis antamaan apua miltei kaikenlaisille lemmikeille. Päivystysvuoron aikana pieneläinpäivystyksen puhelinnumeroon 0600 301 301 voivat ottaa yhteyttä yhtälailla niin kanin, koiran, kissan kuin marsunkin omistajat.

Porin seudun ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueen päivystysalue kattaa kuusi kuntaa: Porin, Ulvilan, Luvian, Nakkilan, Harjavallan ja Eurajoen. Eläinlääkintähuoltolain mukaisesti pieneläinpäivystys on eriytetty Porissa tuotanto-eläinpäivystyksestä. Se hoidetaan pääsääntöisesti Porin kaupungin pieneläinklinikalla Maantiekadulla, satunnaisesti yhteistoiminta-alueen muilla vastaanotoilla.

Pieneläinpuolella päivystysaika on arkisin kello 16.15–8 ja viikonloppuisin perjantaista kello 16.15:sta maanantaihin kello 8:aan. Päivystysvelvoite ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pieneläinvastaanotto olisi miehitetty koko tuon ajan. Myöskään puhelimeen ei pystytä aina välittömästi vastaamaan.

– Päivystyspuhelin on kyllä auki koko päivystysajan, mutta joskus eläinlääkäri avustajineen on kiinni kiireellistä apua tarvitsevan eläimen hoidossa. Tällöin päivystyksestä soitetaan takaisin niin pian kuin se on mahdollista, kunhan soittaja ei ole estänyt numeroaan ja hänen liittymässään on riittävästi saldoa. Mikäli päivystäjä ei ole klinikalla puhelun saatuaan, hän on velvollinen saapumaan päivystyspaikalle kiireellistä apua antamaan 30 minuutin kuluessa, johtaja Matti Lankiniemi Porin ympäristövirastosta kertoo.

Niitäkin tapauksia on, joissa tilanne ratkeaa pelkällä puhelinkeskustelulla tai hoito todetaan soiton perusteella mahdolliseksi siirtää seuraavaan päivään. Eläinlääkintäyksikön päällikkö Pilvi Vaajakari muistuttaakin, että päivystys on vain akuuttiin kiireelliseen hätään tarkoitettu palvelu.

Kaikki päivystykseen soittavat eivät myöskään ole tietoisia päivystysajan korotetuista maksuista.

– 50–100 prosenttia kalliimmista taksoista on tiedotettava päivystykseen tulevia. Tieto vaikuttaa joidenkin asiakkaiden haluun tuoda lemmikki hoitoon virka-ajan ulkopuolella, Lankiniemi sanoo.

Vuonna 2015 Porin pieneläinpäivystyksessä kävi 2 954 asiakasta. Vuosittaisia hoitotapahtumia kertyy alueella yhteensä noin 12 000–13 000.

Porin kaupungin tuottama pieneläinlääkäripäivystys on ollut viimeaikoina otsikoissa palveluiden parantamista vaativan adressin vuoksi. Lankiniemen mukaan yhteistoiminta-alueen eläinlääkäripäivystys toimii pääsääntöisesti hyvin. Esimerkiksi reklamaatioita kertyy vuodessa alle 10.

– Tutkimme jokaisen palautteen huolellisesti ja parannamme toimintaamme niiden pohjalta.

Vaajakari kuitenkin myöntää, että päivystäjien saatavuus alueelle on viime vuosina ollut heikkoa.

– Vastavalmistuneiden käyttö päivystäjänä ei takaa riittävää palvelua. Tulevaisuudessa joudummekin pohtimaan päivystyksen siirtämistä ostopalveluksi.

Myös päivystystietojen aiempaa parempaan löytymiseen kiinnitetään huomiota Porin kaupungin verkkosivuja kehitettäessä.


kuva Vuonna 2015 Porin pieneläinpäivystyksessä kävi 2 954 asiakasta. Vuosittaisia hoitotapahtumia kertyy alueella yhteensä noin 12 000–13 000. Kuva: Porin kaupunki/arkisto

Hakusana