Etusivu > Uutiset > 2016 > 01 > Terveysneuvontapiste Helpin käynti- ja vaihtomäärät kasvussa

Terveysneuvontapiste Helpin käynti- ja vaihtomäärät kasvussa

(29.01.2016 13:34 Riikka Kaukosalmi / päivitetty 29.01.2016 13:34)

Vuonna 2015 Porin perusturvakeskuksen terveysneuvontapiste Helppiin palautettiin 132 500 likaista neulaa. Se on noin 38 000 edellisvuotta enemmän. Helpissä asioi viime vuoden aikana 126 asiakasta, mikä on miltei neljännes enemmän kuin edellisvuonna. Asiakaskunta vaihtelee 18-vuotiaasta 58-vuotiaaseen.

– Lisääntyneet kävijä- ja vaihtomäärät osoittavat, että alueellamme on paljon suonensisäisten huumeiden käyttöä. Samalla ne kertovat siitä, että Helpin asiakkaat kokevat sen tarjoaman palvelun tarpeelliseksi, eivätkä halua tartuntatautien leviävän, hoitaja Vesa-Matti Lehtinen sanoo.

Vuonna 2015 uusia hepatiittitartuntoja oli perusturvan yhteistoiminta-alueella 15. Sen sijaan uusia HIV-tartuntoja ei kirjattu lainkaan. Myös uusien C-hepatiittitartuntojen määrä on laskenut viiden vuoden takaisesta yli kolmanneksella.

– Puhtaat ja kertakäyttöiset välineet ovat tärkeitä, sillä isolla osalla suonensisäisiä huumeita käyttävistä on C-hepatiittitartunta. Neuloja vaihtamalla voidaan ehkäistä joskus hyvinkin vaikeahoitoisia pistotulehduksia, Lehtinen toteaa.

Helppi avautui vuonna 2011
Syyskuussa 2011 ovensa avannut Helppi tarjoaa suonensisäisten huumeiden käyttäjille ohjausta ja neuvontaa käytön lopettamiseen ja tartuntatauteihin liittyvissä asioissa.

– Toiminnan tavoitteena on päihteistä ja päihteiden käytöstä aiheutuvien haittojen ja tartuntatautien vähentäminen. Neulojen vaihtamien ohella keskeisenä tehtävänä on käyttäjien syrjäytymisen ehkäiseminen: kontaktin luominen ja ylläpitäminen päihteitä käyttäviin henkilöihin, Lehtonen kertoo.

Helppi on avoinna tiistaista torstaihin kello 14-16

Se toimii Sininauha ry:n tiloissa Muistokatu 4:ssä. Asiointi matalan kynnyksen paikassa tapahtuu nimimerkillä.


Hakusana