Etusivu > Uutiset > 2016 > 01 > Ikääntyneille kehitysvammaisille oma asuntola

Ikääntyneille kehitysvammaisille oma asuntola

(13.01.2016 10:59 Marleena Lammikko / päivitetty 13.01.2016 10:59)

Olga on Porin perusturvakeskuksen uusi, ikääntyneille kehitysvammaisille suunnattu asuntola Vanhassa-Ulvilassa. Luonnonläheinen ja hyviä ulkoilumahdollisuuksia tarjoava 12-paikkainen asuntola täyttyi nopeasti asukkaista.

– Tällä hetkellä Olgassa on 13 asukasta, joista yksi aviopari pääsi muuttamaan yhteiseen asuntoon, kertoo vastaava ohjaaja Minna Kunnas.

Asukkaille luodaan hyvä elämä kuulemalla heitä arjen valinnoissa, kuten pukeutumisessa, ruokailussa ja huoneiden sisustamisessa. Asukasta arvostetaan ja hyväksytään omana itsenä.

– Tärkeä arvo meille on asukaslähtöinen hyvä arki, jolla luodaan asukkaille koti.

Ympäristön esteettömyys tukee kuntouttavan työotteen ohella asukkaan elämistä ja selviytymistä kotonaan mahdollisimman pitkään, kuvailee Kunnas.

Asukkaalla on mahdollisuus yhdessäoloon asuntolan yhteisissä tiloissa ja yksityisyyteen omassa huoneessa. Lähiympäristöön tutustuttaessa asukkaille tärkeä viikoittainen tapahtuma on kahvilakäynnit kanttiinissa. Lenkin lomassa juodaan pullakahvit ja tavataan alueen muita asukkaita.

– Olgan väki on lähtenyt myös lähellä sijaitsevan kappelin toimintaan mukaan. Asukkaista on mukavaa päästä kappeliin lähellä kotia vaikkapa joulukirkkoon tai laulamaan yhdessä kauneimpia joululauluja, sanoo Kunnas.

Lääkärikäyntejä on pyritty helpottamaan tuomalla palvelut asukkaiden luo.

– Hyödynnämme Olgassa mobiililääkärin ja –hoitajan palveluita, jolloin palvelut tuodaan asukkaan luo, hänen kotiinsa, ja hoito tehdään tutussa ympäristössä, kiittelee Kunnas.

Olga on toimintansa lokakuussa 2015 aloittanut vammaispalveluiden yksikkö. Siellä työskentelee 9 lähihoitajaa kolmessa vuorossa. Uudenlaisena työnjakona on yhteinen sairaanhoitaja, ohjaaja ja vastaava ohjaaja, jotka työskentelevät kahdessa yksikössä, Olgassa ja Orvokissa.


Hakusana