Etusivu > Uutiset > 2016 > 01 > Kierrättämisestä entistä vaivattomampaa

Kierrättämisestä entistä vaivattomampaa

(12.01.2016 16:31 Marleena Lammikko / päivitetty 13.01.2016 13:09)

Jätelain muutokset eivät velvoita kaupunkilaisia uusiin toimenpiteisiin

Kierrättämisestä tulee jatkossa yhä helpompaa, sillä kauppojen pihoihin tulee entistä enemmän kierrätyspisteitä, joissa kerätään kartonki-, lasi- ja metallipakkauksia. Ennen kotitalouksien pakkausjätteiden keräysvastuu on ollut kunnilla, mutta nyt vastuu on siirtynyt pakattuja tuotteita markkinoille tuoville yrityksille, eli kaupoille ja teollisuuksille.

Porin Jätehuolto jatkaa täydentävää keräystä vähintään vuoteen 2017 saakka. Jos kierrätyspistettä käytetään väärin, se saatetaan poistaa, mutta ekomaksuista edelleen maksetaan kuntien kierrätyspisteidenkin kuluja. Porin seudulla pakkaustuottajat eivät ole toistaiseksi aloittaneet RINKI-ekopisteiden rakentamista. Moni Porin Jätehuollon nykyisistä kauppojen pihoisa sijaitsevavista kierrätyspisteistä muuttuu RINKI-ekopisteeksi kevään aikana.

Keräyspisteistä suurin osa sijaitsee kauppojen yhteydessä. Porin ja koko Suomen pakkausjätteiden keräyspisteet löydät täältä. Lisäksi täältä löytyvät pakkausjätteiden lajitteluohjeet.

Orgaanista jätettä ei sijoiteta enää kaatopaikalle

Kaatopaikalle ei saa enää vuoden alusta alkaen sijoittaa biohajoavaa ja muuta orgaanista jätettä. Kiellon mukaan kaatopaikalle ei saa sijoittaa esimerkiksi muoveja, paperia, kartonkeja, ruokajätettä ja puutarhajätettä, joita syntyy tavanomaisessa asumisessa omakotitaloissa.

Omakotitaloissa jätteiden lajittelu ei muutu kaatopaikkakiellon takia. Omakotitalojen asukkaat lajittelevat paperit ja pahvit, lasijätteen ja metallin erilleen sekajätteestä, ja vievät ne hyötyjätepisteelle. Lajitellut jätteet kierrätetään materiaaleina: on tärkeää säästää luonnonvaroja uusiokäyttämällä paperia, metalleja ja lasia. Omakotitaloissa sekajäteastiaan saa laittaa muovit ja ruokajätteet, tosin ruoka- ja puutarhajätteen kompostointi omassa pihassa on suositeltavaa

Kompostoimalla saadaan monia ympäristöhyötyjä, mm. jätteenkuljetustarve vähenee, koska sekajäteastia täyttyy hitaammin. Ruokajäte on kompostoitava umpinaisessa kompostorissa. Jos kompostoiminen ei innosta, omakotitaloasukkaat voivat myös pyytää jätteenkuljetusyritykseltä tarjousta omasta biojäteastiasta, johon saa laittaa ruoka- ja puutarhajätettä (ei oksia ja risuja).

Hangassuon jätekeskuksen penkkaan ei ole enää heinäkuun 2014 jälkeen sijoitettu asumisesta syntyviä sekajätteitä, vaan ne ohjataan jätteenpolttolaitokseen Vaasaan. Sekajätteen poltossa syntyy energiaa, joka hyödynnetään kaukolämpönä ja sähkönä.

Alueelliset jätehuoltomääräykset voimaan

Porin seudun jätelautakunta hyväksyi uudet alueelliset jätehuoltomääräykset, jotka astuivat voimaan 1.1.2016.

Määräysten mukaan alle viiden asunnon kiinteistöillä riittää oma sekajäteastia. Asukkaat lajittelevat metallit, lasit, paperit, kartongit ja pahvit erikseen ja vievät ne kierrätyspisteille. Yli yhdeksän asunnon kiinteistöille annetaan velvoitteita kerätä hyötyjätteitä omalla jätepisteellä. Isännöitsijöiden tehtävä on huolehtia, että taloyhtiöissä jätepisteet ovat jätelain ja jätehuoltomääräysten mukaiset.

Jätehuoltomääräyksissä määritellään jäteastioiden tyhjennysvälit. Esimerkiksi pisin sekalaisen yhdyskuntajätteen tyhjennysväli kesäisin on kaksi viikko, talvella taas neljä. Biojäte on tyhjennettävä kesällä vähintään viikon välein. talvisin kahden viikon välein.


Hakusana