Etusivu > Uutiset > 2016 > 01 > Karvainen lukukaveri ymmärtää ja kuuntelee

Karvainen lukukaveri ymmärtää ja kuuntelee

(13.01.2016 14:57 Marleena Lammikko / päivitetty 13.01.2016 15:04)

Lukukoira Fiina aloittaa uransa Porin kaupunginkirjastossa tulevana lauantaina 16.1.

Fiina on kirjastolla uusi tuttavuus, sillä entinen lukukoira Moppe siirtyy eläkkeelle. Moppe ja Fiina ovat hyviä ystäviä ja Moppe suosittelikin Fiinaa kirjaston uudeksi lukukoiraksi. Fiina on 8-vuotias kultainennoutaja, joka rakastaa rapsutuksia. Rauhallinen ja iloinen Fiina on saanut nimensä Mauri Kunnaksen Koiramäki-kirjoista.

– Fiina tykkää todella paljon kuunnella erilaisia tarinoita ja toivookin saavansa paljon lukijoita, kertoo Fiinan omistaja Jonna Elonen.

Lukukoiria löytyy ympäri Suomea

Lukukoira-toimintaa on ollut Porin kaupunginkirjastossa jo vuodesta 2013 asti. Toiminta alkoi Suomessa Helsingissä, jossa lukukoira Börje on tehnyt toimintaa tutuksi suomalaisille. Börjen saaman julkisuuden myötä lukukoirien määrä on kasvanut huimasti. Lisäksi lukijoita kuuntelee lukuhevosia ja –poneja. Sastamalasta löytyy taas lukumarsu Esko-Einari.

Lukukoirien korvat ovat suunnattu erityisesti lapsille, jotka opettelevat lukemaan tai joilla on haasteita lukemisessa. Lukukoiran vastaanotoilla on käynyt myös aikuisia, joilla on puheongelmia. Lukukoira kuuntelee, se ei korjaa tai naura lukijalle. Lukukokemus koiran kanssa on miellyttävä ja rauhallinen.

Lukukoiraa tulevat katsomaan myös nekin, jotka eivät koiralle lue. Esimerkiksi sellaisten perheiden lapsille, joilla ei ole mahdollisuutta omistaa koiraa perheenjäsenten allergioiden vuoksi, lukukoiran tapaaminen kirjastolla on iso juttu.

– Lukukoira-toiminta on Porissa suosittua ja asiakkaat osaavat kysyä lukukoiran perään. Lukukoira on ehdottomasti suosituin työntekijä ja se on sellainen hyvän mielen tuoja, joka ilahduttaa kaikkia, kertoo kirjastonhoitaja Arja Palonen.

Fiina ilahduttaa kirjastolla kaikkia asiakkaita

kuva Fiina on lapsirakas kultainennoutaja, joka kuuntelee mielellään jännittäviäkin tarinoita. Kuva: Jonna Elonen
Lukukoira Fiina on pääkirjastolla tavattavissa noin kahden kuukauden välein. Fiinan lukutuokiot on yritetty ajastaa viikonlopuille ja koulujen lomien väliin. Lukutuokio toteutetaan rauhallisessa ympäristössä, jossa on paikalla vain lukija, Fiina ja Fiinan omistaja. Fiinalla ja lukijalla on vartti yhteistä aikaa.

Fiinan ensimmäinen vierailu kirjastolle järjestetään lauantaina 16.1. kello 12 alkaen. Fiina on puolen tunnin ajan kaikkien asiakkaiden tavattavissa, jonka jälkeen hän ottaa vastaan yksittäisiä lukijoita kello 12.30-13.30. Aikoja voi tiedustella ja varata kirjastosta numerosta 044 701 5819. Fiinan vierailun aikana voi myös kirjoittaa terveisiä korttiin, joka lähetetään edelliselle lukukoira Moppelle.Hakusana