Etusivu > Uutiset > 2016 > 01 > Lintuja ei ruokita puistoissa eikä toreilla

Lintuja ei ruokita puistoissa eikä toreilla

(15.01.2016 09:43 Merika Lanne / päivitetty 15.01.2016 10:08)

Lintuja saa ruokkia omassa pihassa.


Lintujen ruokinta tuottaa kaupunkialueella enemmän haittaa kuin hyötyä. Linnut hakeutuvat ruoan perässä luonnosta kaupunkiympäristöön aiheuttaen haittoja kiinteistöille ja lisäävät yleisesti siivoustarvetta. Ruokinta voi olla linnuille terveysriski ja lintujen muuttovietti saattaa kadota. Ruokinta kerää myös rottia, mikä on ihmisillekin terveysriski.

Porin kaupungin eri virastoihin tulee säännöllisesti valituksia varsinkin lintujen ruokinnan aiheuttamasta hygieniahaitoista. Viranomaiset muistuttavat, että lintujen ruokinta puistoissa ja muilla yleisillä alueilla on kielletty ympäri vuoden. Kielto perustuu lakiin. Järjestyslaki koskee yleisesti käytettäviä paikkoja riippumatta siitä, kuka paikat omistaa. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi tiet, kadut, jalkakäytävät, torit, puistot, uimarannat, urheilukentät, hautausmaat, yleisön käytössä olevat rakennukset, kulkuneuvot, virastot, toimistot ja ravintolat. Laki koskee muun muassa järjestyshäiriöitä, ympäristön siisteyttä ja eläimiä.

kuva keltasirkku

Ruokintalauta kotipihassa

Omalla pihalla ruokinta on itse kunkin päätettävissä. Lintujen talviruokinta ajoittuu syksyllä maan jäätymisestä tai lumeen peittymisestä siihen saakka, kun keväällä maa on paljas ja sula. Pitkälle kesään jatkuva ruokinta ei ole tarpeen, sillä linnut löytävät ravintonsa luonnosta. Pesimäaikaan tarjottu siemenravinto saattaa heikentää poikasten selviytymistä ja kasvua, sillä hyönteisravinnon osuus voi vähentyä ruokinnan vuoksi. Yksipuolinen ja väärä ravinto voi aiheuttaa luuston kehitysvaurioita, jotka pahimmillaan johtavat lentokyvyttömyyteen, joten myös vesilintujen leipäruokintaa olisi hyvä välttää.

Ruokintapaikka ja sen ympäristö tulee pitää koko ajan siistinä. Maahan joutunut ravinto houkuttelee paikalle helposti esimerkiksi rottia. Linnut, oravat ja rotat likaavat ulosteillaan ruokailupaikan ympäristön ja aiheuttavat näin tartuntavaaran myös ihmiselle sekä suoraan, että kotieläinten välityksellä. Eläinten tiedetään voivan levittää useita ihmisellekin vahingollisia tarttuvia tauteja, esimerkiksi salmonelloosia.

Kädet onkin syytä pestä aina sen jälkeen, kun ruokintalaitteeseen on koskettu tai maahan pudonneet siemenet ja niiden kuoret siivottu pois lintulaudan alta.

Birdlife-yhdistyksen ohjeita lintujen talviruokinnasta


Hakusana