Etusivu > Uutiset > 2016 > 01 > Pakkanen puree ulkona liikkujaa

Pakkanen puree ulkona liikkujaa

(07.01.2016 15:53 Marleena Lammikko / päivitetty 07.01.2016 15:59)

Kylmää ei tarvitse pelästyä, kunhan muistaa varustautua oikein.

Paukkupakkasilla on muistettava suojata sormet, varpaat ja posket kylmältä. Posket on syytä suojella rasvaisella ja vedettömällä voiteella, jotta ne eivät pääse paleltumaan.

– Pienet lapset eivät aina huomaa paleltumista ja vanhempien onkin tarkkailtava tilannetta. Näillä pakkaslukemille ei missään nimessä kannata nukuttaa lasta ulkona, kertoo terveys- ja hyvinvointipalveluiden johtaja Esko Karra

Kerrospukeutuminen ja tuulenpitävä päällimmäinen kerros takaavat sen, että ulkoillessa ei tule kylmä, kunhan muistaa pysyä liikkeessä. Ulkona ei kuitenkaan pitäisi viettää aikaa tuntia enempää. Jos ulkona harrastaa liikkumista, liikuntasuorituksen jälkeen on hakeuduttava pikimmiten sisätiloihin ja vaihdettava kosteat vaatteet kuiviin.

– Ikäihmisten ja henkilöiden, joilla on sydän- tai hengityssairauksia on parempi pysyä kovilla pakkasilla sisätiloissa ja jättää päivän ulkolenkit välistä. Karra neuvoo.

Lääkärit kehottavat hengittämään aina nenän kautta, myös kylmässä. Nenä lämmittää ilmaa, mikä on hyväksi keuhkoille. Suun kautta hengittäessä ilma pääsee "raakana" sisään.

Kaikesta huolimatta, yli 20 asteen pakkassäillä voi liikkua ulkona, kunhan muistaa pukeutua asianmukaisesti. Kun kovia pakkasia ei muutamaan vuoteen ole ollut, ihmiset unohtavat Karran mukaan perusasiat.

– Kyllä ulkona näillä lukemilla pelataan esimerkiksi jääpalloa ja –kiekkoa sekä pilkitään. Pakkanen on vain varustautumiskysymys, muistuttaa Karra.

kuva Lämpötila on pysytellyt koko viikon hyvin alhaisissa lukemissa. Kuva: Porin kaupunki


Hakusana