Etusivu > Uutiset > 2016 > 01 > Paukkuva pakkanen voi yllättää

Paukkuva pakkanen voi yllättää

(05.01.2016 15:45 Saija Laaksovirta / päivitetty 05.01.2016 15:55)

Kaukolämmön kulutus on ollut Porissa korkeammalla kuin neljään vuoteen. Päiväkodeissa ulkoillaan harkiten pienten happihyppyjen muodossa. Tärkeintä on huolehtia riittävästä pukeutumisesta paleltumien välttämiseksi.

Pori Energia Oy:n energiayksikön johtaja Timo Mäen mukaan tänä aamuna on mitattu parhaimmillaan 210 megawatin kuorma kaukolämmön kohdalla. Luku on suurin neljään vuoteen.

Pieneen, 0-5 asteen pakkaseen verraten lämmönkulutus nousee noin 1,5-kertaiseksi kovilla pakkasilla. Mäki kuitenkin painottaa, että kulutukseen vaikuttaa moni asia yhtä aikaa – viikonpäivällä ja kellonajallakin on merkitystä.

– Kulutushuiput sijoittuvat usein aamuun, jolloin tehtaat käynnistyvät ja toimipaikat aukeavat.

Asukkaiden kannalta paukkuvat pakkaset eivät aiheuta normaalista poikkeavia toimenpiteitä ja kaukolämmön kapasiteettia riittää vielä paljon kylmemmillekin keleille.

Pakkasta ei parane uhmata

Päiväkoti Taikurinhatussa ulkoillaan harkitusti pakkassäästä huolimatta. Yleisesti pakkasrajat liikkuvat 15–20 asteessa, mutta Taikurinhatun väki luottaa maalaisjärkeen, sillä tuuli saattaa tehdä pienestäkin pakkasesta pistävän.

Tänään tiistaina happihyppelyt jäivät kuitenkin lyhyemmiksi ja pienimmät lapset nukkuivat päiväunensa rattaissa eteisen puolella ulkoilman sijaan.

Mikäli pakkanen paukkuu ja ulkoilu päätetään jättää kokonaan välistä, ovat lapset usein levottomampia ja energia pitääkin purkaa sisätiloissa.

Päiväkoti Taikurinhatussa työskentelevän lastenhoitaja Anne Virtasen mukaan lapset viihtyvät ulkona pakkasellakin, mutta paleltumia ei lapsille anneta missään nimessä tulla.

– Lapset kyllä nauttivat kirpeästäkin kelistä, eikä pakkanen tunnu haittaavan menoa!

Jos pakkanen kuitenkin pääsee puremaan iholle asti, kihelmöivät kädet ja varpaat on syytä lämmittää mahdollisimman pian. Kerrospukeutumisen tärkeys korostuu 20 asteen pakkasilla, ja erityisesti kasvot sekä sormet vaativat suojaa.

Porin kaupungin perusturvan terveys- ja hyvinvointipalveluiden johtaja Esko Karra muistuttaa, ettei pakkasta parane uhmata. Ulkoilua kannattaa harrastaa harkiten, sillä pakkanen rasittaa esimerkiksi hengitystie- ja verenkiertosairauksista kärsiviä normaalia enemmän.

Lumi suojaa kasvillisuutta parhaiten

Porin kaupunginpuutarhuri Ismo Ahosen mukaan pakkanen tekee kasvillisuudelle paremminkin hyvää, eikä talvi poikkea tavallisesta. Puita ja pensaita ei pysty kylmyydeltä juurikaan suojaamaan, joten lumi suojaakin kasvillisuutta parhaiten.

Puistotoimen työntekijöille kiristyvä pakkanen on positiivinen yllätys. Pinnat alkavat kantaa myös raskaampia koneita ja puita saadaan ajettua pois metsistä.


Hakusana