Etusivu > Uutiset > 2016 > 01 > Yyterissä edelleen tähtikudospistiäisiä

Yyterissä edelleen tähtikudospistiäisiä

(27.01.2016 13:02 Merika Lanne / päivitetty 29.01.2016 08:31 Saija Laaksovirta)

Kesällä 2016 tutkitaan Bacillus thuringiensis -bakteerin käyttöä tähtikudospistiäisen torjunnassa, ehdotetaan seurantaraportissa.

Tähtikudospistiäinen on aiheuttanut vakavaa tuhoa Yyterin alueen männiköissä vuodesta 2006 lähtien, mistä johtuen Yyterissä on tehty avohakkuita yli 200 ha suuruiselle alueelle. Luonnonvarakeskuksen ja Metsäkeskuksen tuorein seurantaraportti (pdf, 1.95 Mt) kertoo syksyn 2015 pistiäistilanteen.

Tähtikudospistiäinen syö toukkana männyn neulasia, ja vartuttuaan täysikokoiseksi toukka kaivautuu maahan ja pysyy siellä tavallisesti kolme vuotta. Syksyllä maassa olevista toukista on mahdollista tunnistaa toukat, jotka jatkavat kehitystään seuraavana keväänä koteloiksi ja aikuisiksi. Tehdyt ennusteet pistiäiskannasta perustuvat tähän havaintoon.

kuva

Seurantatulosten mukaan tähtikudospistiäistuhojen takia hakattujen alueiden reunoilla on paikoin edelleen runsaat pistiäiskannat ja neulasten vähenemistä on selvästi havaittavissa useilla alueilla. Uusia tuhoalueita ei kuitenkaan havaittu vuonna 2015. Pistiäisen toukkia kuitenkin on maassa vielä paikoittain runsaasti, joten lisätuhot Yyterissä ovat tulevina vuosina mahdollisia.

Tähtikudospistiäisten torjunta on vaikeaa. Biologista torjuntaa sukkulamadoilla kokeiltiin vuosina 2011 – 12, mutta lupaavan alun jälkeen teho jäi olemattomaksi. Seurantaraportti suosittaa että kesällä 2016 tutkitaan Bacillus thuringiensis -bakteerin käyttöä tähtikudospistiäisen torjunnassa. Yleisesti ottaen laajemmat tähtikudospistiäisen torjuntatoimet kannattaa keskittää aikuisten pistiäisyksilöiden parveilun huippuvuosiin. Kesällä 2016 ei ole odotettavissa laajalti voimakasta parveilua, joten mahdolliset torjuntaponnistukset kannattaa kohdistaa alueille, joilla kesällä 2016 aikuistuu eniten pistiäisiä.


Hakusana