Etusivu > Uutiset > 2016 > 02 > Jäähdytettyjen ravintolaruokien laatua tutkitaan

Jäähdytettyjen ravintolaruokien laatua tutkitaan

(08.05.2015 10:05 Merika Lanne / päivitetty 01.02.2016 10:38)

Ruokien käsittelyyn ja valmistukseen liittyvät lämpötilavirheet ovat yleisimmät syyt ruokamyrkytykseen. Nopea jäähdytys takaa elintarvikkeen paremman laadun, turvallisuuden ja säilyvyyden.

Porin seudun ympäristöterveydenhuolto tutkii ruuan laatua projektiluontoisesti helmikuusta 2016 alkaen. Projektin tarkoituksena on kartoittaa tarjoilupaikoissa jäähdytettyjen elintarvikkeiden jäähdytyksen onnistumista. Samalla selvitetään elintarvikkeiden mikrobiologista laatua, omavalvonnan toimivuutta ja tarjoilupaikan jäähdytyslaitteiston riittävyyttä. Jos jäähdytys tapahtuu liian hitaasti ja liian lämpimässä, voivat elintarvikkeessa kuumennuksessa säilyneet bakteerien itiömuodot muuttua kasvumuotoon saastuttaen elintarvikkeen. Erityisiä riskituotteita ovat tuotteet, joita ei jäähdytyksen jälkeen enää uudelleen kuumenneta, joita ovat muun muassa helposti pilaantuvat jälkiruuat.

Projektin kohteina Porin seudun yhteistoiminta-alueella ovat isot ruokaravintolat, mukaan lukien henkilöstöravintolat sekä laitoskeittiöt eli yhteensä noin 50 paikkaa. Elintarvikenäytteitä on tarkoitus ottaa pääasiassa Oiva-tarkastusten yhteydessä tarjoilupaikkojen jäähdytetystä ruoasta. Projektissa tutkitaan, onko toimijalla oikeat ja riittävät tiedot jäähdytykseen liittyvistä riskeistä, toimiiko toimipaikan omavalvonta, sekä millä tavalla ja missä elintarvikkeiden jäähdytys tapahtuu.

Näytteistä tutkitaan yleisimmät elintarvikkeita pilaavat mikrobit aina elintarvikkeesta riippuen. Näytteitä otetaan yhteensä 20–40 kappaletta ja ne tutkitaan KVVY-Porilabissa.


Hakusana