Etusivu > Uutiset > 2016 > 02 > Kansalliset kaupunkipuistot tiivistävät yhteistyötään

Kansalliset kaupunkipuistot tiivistävät yhteistyötään

(26.02.2016 08:02 Salla Rajala / päivitetty 26.02.2016 08:11)

Suomessa on kahdeksan kansallista kaupunkipuistoa Forssan, Hangon, Heinolan, Hämeenlinnan, Kotkan, Porin, Porvoon ja Turun kaupungeissa. Kansalliset kaupunkipuistot ovat maankäyttö- ja rakennuslain mukaisia laajoja ja kansallisesti merkittäviä puistokokonaisuuksia. Niiden tavoitteena on säilyttää kaupunkiluontoa ja rakennettua kulttuuriympäristöä eheänä kokonaisuutena.

Kansallisia kaupunkipuistoja on ollut Suomessa noin 15 vuoden ajan. Puistot ovat kuitenkin edelleen melko tuntemattomia. Tunnettuutta lisätäkseen ja toimintaa tehostaakseen kansalliset kaupunkipuistot järjestäytyivät helmikuussa. Verkoston ohjausryhmässä on yksi jäsen kustakin kansallisen kaupunkipuiston kaupungista. Puheenjohtajaksi valittiin ylläpitopäällikkö Mari Helin Turun kaupungilta. Sihteerinä toimii viheraluesuunnittelija Susanna Lappalainen Hämeenlinnan kaupungilta. Järjestäytymisen tarkoituksena on tehostaa yhteistyötä valtakunnallisesti. Ohjausryhmä päättää muun muassa yhdessä edistettävistä teemoista ja mahdollisista yhteishankkeista. Lisäksi ohjausryhmä valmistelee vuosittain järjestettävän valtakunnallisen verkostotapaamisen ohjelmasisältöä.

Olemassa olevien kansallisten kaupunkipuistojen lisäksi moni kaupunki selvittää parhaillaan mahdollisuuksia perustaa kansallinen kaupunkipuisto. Valmistelutyötä tehdään esimerkiksi Kokkolan, Tampereen, Seinäjoen, Kuopion, Tuulusan ja Järvenpään kaupungeissa. Hakemuksen puiston perustamisesta tekee kaupunki. Perustamisesta päättää ympäristöministeriö.

Vuosi 2016 on valtakunnallinen Vihervuosi. Kansalliset kaupunkipuistot ovat vahvasti mukana järjestämässä Vihervuoteen liittyviä tapahtumia.


kuva Kuva: Porin kaupunki/arkisto

Hakusana