Etusivu > Uutiset > 2016 > 02 > Noormarkusta etsitään ruoka-avun jakajaa

Noormarkusta etsitään ruoka-avun jakajaa

(04.02.2016 10:43 Riikka Kaukosalmi / päivitetty 05.02.2016 09:36)

Porin kaupunki etsii Noormarkun alueelta yhteisöä, yhdistystä tai muuta toimijaa, joka voisi ryhtyä jakamaan kouluruokailusta ylijäänyttä ruokaa Noormarkussa.

kuva Kuva: Jan Virtanen.

Ravinnepankki – ruokahävikin ravinteet hyötykäyttöön -hanke

Porin kaupungilla on käynnissä ruokahävikin vähentämiseen ja hyödyntämiseen paneutuva Ravinnepankki – ruokahävikin ravinteet hyötykäyttöön -hanke. Viime vuoden alussa alkanut hanke toimii linkkinä elintarvikealan toimijoiden ja ruoka-apua jakavien tahojen välillä. Hanke vastaanottaa syömäkelpoista ylijäämäruokaa ruokaloista ja ravintoloista ja kuljettaa ruoat asukastuville Sampolaan ja Pormestarinluotoon sekä Työttömien toimintakeskukseen Porin keskustaan. Ruoka jaetaan ruoka-avun tarpeessa oleville henkilöille omiin astioihin kotiin vietäväksi.

Myös Porin Palveluliikelaitos, joka vastaa ateriapalvelujen tuottamisesta esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa, luovuttaa hankkeelle ruokaa muutamilta valmistuskeittiöiltään. Yksi näistä on Noormarkun yhtenäiskoulun keittiö, josta saatava ruoka kuljetetaan siis tällä hetkellä pois Noormarkusta.

"Toiminnan tehostamiseksi olisi järkevää hyödyntää ylijäämäruoka lähellä syntypaikkaa. Tämä on myös tasapuolisuuskysymys, sillä haluamme, että ruokaa on tarjolla eri puolilla kaupunkia eikä vain keskustan liepeillä", kertoo hankkeen projektipäällikkö Tiina Toivonen.

Kaupunki etsii nyt toimijaa, joka voisi ottaa hoitaakseen ruokajakelun Noormarkussa

Toimijalta edellytetään mahdollisuutta käyttää kuljetuksiin omaa autoa ja valmiutta noutaa ruoka päivittäin yhtenäiskoululta sekä tiloja, joissa se voi jakaa ruoan tuen tarpeessa oleville henkilöille. Ruoka on tarkoitettu vähävaraisille henkilöille, kuten työttömille, eläkeläisille ja kotona oleville lapsiperheille, ei vaihtoehdoksi työelämässä mukana olevien lounasruokailulle. "Noormarkussa ruokaa jää yleensä 3-4 päivänä viikossa 10-20 kiloa kerrallaan. Karkeasti laskien kilosta ruokaa riittää kahdelle ruokailijalle, joten käytännössä kysymys on suurin piirtein sadasta ateriasta viikossa", laskee Toivonen.

Rahaa järjestelyssä ei tule liikkumaan, sillä kaupunki antaa ruoan maksutta eikä jakamisesta vastaava toimija saa ottaa siitä maksua henkilöiltä, joille ruoka tarjoillaan. Kaupunki ei myöskään voi korvata jakamisesta aiheutuvia kustannuksia.

Kaupunki valitsee yhteistyökumppanin hakemusten perusteella. Kirjalliset, vapaamuotoiset hakemukset toivotaan toimitettavaksi ympäristövirastoon helmikuun loppuun mennessä.

Tietoa hankkeesta

Ravinnepankki – ruokahävikin ravinteet hyötykäyttöön –hanketta rahoittavat Porin kaupunki ja ympäristöministeriö Ravinteiden kierrätyksen edistämisen ja Saaristomeren tilan parantamisen RAKI-ohjelmasta. Hanketta toteutetaan Porissa vuosina 2015-2016 ja sen hallinnoinnista vastaa ympäristövirasto.

Hankkeen tarkoituksena on vähentää ruokahävikkiä. Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta jää syömättä ja päätyy jätteeksi. Samalla etsitään mahdollisuuksia hyödyntää ravitsemuspalveluissa syntyvää tarjoiluhävikkiä eli linjastolle jäävää syömäkelpoista ruokaa.

Hankkeen toimesta Porissa hyödynnettiin ravitsemuspalveluiden ylijäämäruokaa yli 4 000 kiloa ruoka-apuna vuonna 2015. Tämä ruokamäärä olisi muuten päätynyt jätteeksi.


Hakusana