Etusivu > Uutiset > 2016 > 02 > Nuorten työpaja antaa valmiuksia moniin ammatteihin

Nuorten työpaja antaa valmiuksia moniin ammatteihin

(16.02.2016 16:15 Oili Alm / päivitetty 16.02.2016 16:15)

Porin nuorten työpajalla työskentelee eripituisissa työjaksoissa vuosittain yli 200 nuorta: kuljettajina, kahvilatyöntekijöinä, varaosapankin hoitajina, kädentaitajina, muusikkoina, roudareina ja perinnerakentajina. Alle 29-vuotiaille suunnattu työpaja auttaa nuoria palaamaan koulutukseen tai etsimään töitä. Kyse on elämänhallinnasta.

Nuorisotyöttömyyden kasvu ja taloudellinen lama ovat vieneet monilta motivaation koulutukseen tai työnhakuun. Työpajalla nuoria valmennetaan sekä oman arjen hallintaan että yhteisöllisyyteen. Ammatillista tukea saavat ne, joilla arki jo sujuu, mutta työtaidot ovat vielä hukassa. Kompassivalmennus on väylä niille, jotka ovat jo valmiita siirtymään työmarkkinoille.

Kun nuorten työpajatoiminta käynnistettiin Porissa vuonna 1986, pajalla oli vain muutamia nuoria vuodessa ja opastus oli pelkästään ammattimiesten käsissä. Nyt toiminnassa ovat mukana sosiaalialan ammattilaiset ja nuoret saavat tarvittaessa yksilövalmennusta.

kuva


Anniina kuljettaa sapuskaa ja jätepaperia

Riuska nuori nainen nostelee kuumia ruokia Cygnaeuksen koulun suurkeittiön lastauslaiturilta pakettiauton tavaratilaan. Hän harmittelee, että auton sivuovi on viikonlopun säävaihteluissa jäätynyt kiinni. Työpajalla on viisi pakettiautoa tavarakuljetuksiin.

Anniina on yksi niistä nuorista, joiden edessä oli valmistumisen jälkeen työttömyys. Työpaja kuitenkin tarjosi mahdollisuuden hankkia työkokemusta, jota on nyt takana yli puoli vuotta. Anniina valmistui Winnovan auto- ja logistiikkalinjalta ja hänellä oli työpajan kuljettajilta vaatima ajokortti.

Maanantai jatkuu suurkeittiöltä kohti Meri-Poria, missä päiväkotien ja koulujen lapset Mäntyluodosta Mooskeriin saavat lumileikkien jälkeen lämmintä ruokaa syödäkseen. Palatessa keskustaan Anniina vie viimeiset ruokalaatikot lastenkotiin.

Iltapäivällä lounastauon jälkeen pakettiauton tavaratila täyttyy kaupungin toimipisteistä noudettavasta jätepaperista. Se päätyy Corenson tehtaalle kierrätyskartongin raaka-aineeksi. Yleensä kuljettajat työskentelevät pareittain ja voivat jakaa raskaiden laatikoiden nostamisen keskenään. Tänä maanantaina työpari puuttui.

Musiikin kautta helppo lähestyä

Porin nuorten työpajan päällikkö Janne Suomala kertoo, että musiikin rentouttava vaikutus tuntuu bändipajalla. Musiikin kautta nuorta on helppo lähestyä ja pajalla voi osallistua luovaan tiimityöskentelyyn.

Pajalla tuotetaan musiikillista ohjelmaa erilaisiin tapahtumiin. Ohjaajat ja pajanuoret suunnittelevat ja
työskentelevät yhdessä. He harjoittelevat esiintymistä, tekevät sanoituksia ja kokonaisia ohjelmistoja yhteistyössä, mutta he tekevät myös käytännön työt: roudaavat tekniikan, soittimet ja lavasteet paikalle. Joskus työaika venyy myöhään.

Nuorten työpaja muutti viisi vuotta sitten VR:ltä vuokrattuihin tiloihin Veturitallinkatu 7:ään. Kaunis rakennus vaatii vielä paljon työtä tullakseen käyttötarkoitukseen sopivaksi.

Viime vuonna työpajan budjetti lähenteli kahta miljoonaa euroa. Suurin osa rahoituksesta tulee Porin kaupungilta. Työpajan kursseille osallistuneista on keskimäärin työllistynyt kymmenisen prosenttia ja etsivän nuorisotyön kautta tukea tarvitsevia nuoria tulee koko ajan lisää.


Hakusana