Etusivu > Uutiset > 2016 > 02 > Omaishoitajien ravitsemukseen panostetaan hankkeen voimin

Omaishoitajien ravitsemukseen panostetaan hankkeen voimin

(11.02.2016 12:04 Marika Virtanen / päivitetty 11.02.2016 12:04)

Omaishoitajien ravitsemusta ja hyvinvointia pidetään niin tärkeänä asiana, että Porin perusturvakeskus on saanut 136 hakijan joukosta omaishoitajien ravitsemustutkimukseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen terveyden edistämisen määrärahan tutkimuksen muuttamisesta hankkeeksi. Pyrkimyksenä on kohentaa ikääntyvien omaishoitajien ravitsemusta ja samalla toimintakykyä ja hyvinvointia yleisesti.

– Hienoa huomata, että omaishoitajien ravitsemus ja hyvinvointi koetaan tärkeäksi asiaksi. Rahoituksen turvin voidaan kehittää toimintamalleja omaishoitajien ja heidän hoidettavien hyvinvoinnin edistämiseksi. Se on tärkeää ennaltaehkäisevää työtä ja lisäksi sillä halutaan tukea sitä tärkeää työtä, jota omaishoitajat tekevät, iloitsee ravitsemustieteen projektityöntekijä, ETM Susanna Kunvik.

Kohderyhmänä omaishoitajat ovat erittäin tärkeä ja vähälle huomiolle jäänyt ryhmä. Kun heidän sekä hoidettavien hyvinvointiin panostetaan, voidaan kotona asua pidempään.

– Tutkimukseen osallistumalla omaishoitajat saavat arvokasta tietoa omasta ja hoidettavan henkilön ravinnonsaannista. Esimerkiksi ruokapäiväkirjojen ja laboratoriokäyntien avulla voidaan selvittää sitä, saako henkilö tarpeeksi proteiinia tai D-vitamiinia, Kunvik sanoo.

Omaishoitoa pidetään kansantaloudellisesti ja inhimillisesti kestävimpänä vanhustenhuollon vaihtoehtona ikääntyneiden määrän kasvaessa ja yhteiskunnallisten palveluiden vähentyessä. Myös Sosiaali- ja terveysministeriön on ilmaissut, että omaishoitajien jaksamista ja kuntoutumista tulee kehittää.

Hankkeeksi muuttuneeseen tutkimukseen lähti mukaan yli 65-vuotiaita porilaisia, ulvilalaisia ja merikarvialaisia omaishoitajia. Syyskuussa 2015 alkoivat hyvinvointi- ja terveystarkastukset, jotka ovat osa ravitsemustutkimusta.

– Omaishoitajia on mukana reilu 60. Noin puolet on tietokoneella arvottu aktiiviryhmään ja puolet seurantaryhmään. Aktiiviryhmäläiset saavat osallistua puolen vuoden tutkimusjakson aikana ryhmiin; joko pienryhmäkeskusteluun tai Marttojen ruoanlaittokurssille. Kaikki tutkimukseen osallistuneet saavat henkilökohtaista ravitsemusohjausta kotonaan, Kunvik valottaa toimintaa.

Tutkimus alkoi syksyllä 2015 Kunvikin väitöskirjatutkimuksena, jossa on mukana myös Porin perusturvakeskuksen geriatrian ylilääkäri, LT Maritta Salonoja. Tutkimuksessa mukana ovat lisäksi ravitsemustieteen dosentti, ETT Merja Suominen ja yliopistonlehtori, FT Raisa Valve Helsingin yliopistosta.


Hakusana