Etusivu > Uutiset > 2016 > 02 > Otatko auttamiskopin vastaan–Tukiperheitä tarvitaan!

Otatko auttamiskopin vastaan–Tukiperheitä tarvitaan!

(16.02.2016 09:57 Marika Virtanen / päivitetty 17.02.2016 08:44 Salla Rajala)

Joskus perheen voimavarat eivät riitä, heillä ei ole omaa verkostoa tai perhettä kohtaa kriisi. Tällöin he tarvitsevat tukea. Huittisissa asuvat Henriikka ja Ismo Rautavuori ovat lähteneet mukaan Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikön tukiperhetoimintaan.

– Meille on tullut ensimmäinen lapsi kolme vuotta sitten. Tukiperheenä toimiminen on ollut antoisaa. Koko perhe on saanut jotakin ja lapset nauttivat, kun on kavereita, sanoo Henriikka Rautavuori.

Rautavuorille ensimmäisenä tullut lapsi on nyt 12-vuotias. Marraskuussa heille tuli kolme lasta lisää; 4-, 6- ja 9-vuotiaat. Heidän kolme omaa lasta ovat samaa ikäluokkaa.

– Lapset ovat meillä kerran kuukaudessa yhden viikonlopun. Teemme arkisia asioita, pelaamme, ulkoilemme ja käymme uimassa. Nyt juuri olimme laavuretkellä, Rautavuori kertoo heidän päivistään.

Tukiperheenä toimiminen ei vaadi mitään erikoisuuksia, vaan tavallisen perheen oli sitten kyse lapsiperheestä, lapsettomasta pariskunnasta tai yksin asuvasta henkilöstä, kuten mummola tyyppisestä tukiperheestä. Pääasia on, että pitää lapsista ja heille pitää olla aikaa.

– Lapset käyvät perheessä yleensä kerran kuukaudessa joskus useammin. Lapset ovat yleensä leikki- ja kouluikäisiä, mutta myös pienille lapsille on toivottu tukiperheitä. Tukiperheeksi voi ryhtyä ihan tavallinen perhe, jolla on aikaa ja kiinnostusta toimia lapsen ja hänen perheensä tukena sekä aukaista ovensa ja sydämensä heille, sosiaaliohjaaja Terttu Nuolivaara kuvailee toimintaa.

Edellytyksenä on, että tukiperheen elämäntilanne on vakaa, ihmissuhteet kunnossa ja heillä tulee olla kyky vastata lapsen tarpeisiin, joustavuutta sekä kykyä kohdata erilaisuutta. Tukiperheeksi ryhtyminen ei koskaan ole vain vanhempien juttu vaan koko perhe on siinä mukana.

– Tukiperheeksi ryhtyvät osallistuvat koulutukseen, jossa käsitellään lapsen kasvua ja kehitystä, yhteistyötä vanhempien ja sosiaaliviranomaisten kanssa sekä kerrotaan vaitiolovelvollisuudesta, rikosrekisteristä sekä muista tukiperhetoimintaa liittyvistä käytännön asioista, Nuolivaara sanoo.

Porin perusturvakeskuksen hallinnoiman Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikön tukiperhekoulutus on 2. maaliskuuta kello 17.30-20.00 Teljäntorilla, Antinkatu 16 B 4 krs. Muut koulutuspäivät 9,. 17. ja 23. maaliskuuta. Sitovat ilmoittautumiset 25. helmikuuta mennessä Terttu Nuolivaaralle puhelimitse 044 701 9747 tai sähköpostitse terttu.nuolivaara@pori.fi.


Hakusana