Etusivu > Uutiset > 2016 > 02 > Porin taidemuseon uudet näyttelyt avautuvat 12. helmikuuta

Porin taidemuseon uudet näyttelyt avautuvat 12. helmikuuta

(11.02.2016 15:49 Salla Rajala / päivitetty 12.02.2016 10:54 Riikka Kaukosalmi)

Porin taidemuseon uudet näyttelyt avautuvat perjantaina 12. helmikuuta. Näyttelyjen tiedotustilaisuus yleisölle pidetään kello 12 ja avajaiset kello 18. Molemmat tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Eggert Pétursson: Floora
Halli, 12.02. – 28.08.2016
Islantilaisen Eggert Péturssonin maalaukset näyttävät kaukaa katsoen abstrakteilta väripinnoilta. Lähempää tarkasteltuna paljastuu yksityiskohtaisella tarkkuudella kuvattu kukkien maailma.

Itä-Aasian videoikkuna: Kaupungistumisen heijastumia
Siipi, 12.02. – 28.08.2016
Kuraattori: Minna Valjakka
Taiteilijat: AI Weiwei, Chim↑Pom, HAM Yang Ah, HAYAKAWA Yumiko, HUNG Keung, KATO Tsubasa, MAN Phoebe, MIYANAGA Akira, Okin Collective, WU Mali
Räjähdysmäisen nopean kaupungistumisen vaikutukset ovat muokanneet visuaalisia taiteita merkittävästi Itä-Aasiassa. Kaupungistumista seuranneiden elinpiirin ja elämäntavan muutosten myötä syntyneet ilmiöt ovat inspiroineet taiteilijoita tuottamaan uusia tulkintoja ja näkemyksiä kaupungistumisesta, kaupungeista ja niiden tulevaisuudesta.

Teemana värit/ Maire Gullichsen ja modernismi -sarja
Projektihuone, 12.02. – 29.05.2016
Kuraattori: Esko Nummelin
Näyttelyssä edetään antiikin filosofien värikäsityksistä värin tieteellisiin selityksiin ja niiden taiteellisiin tulkintoihin sekä edelleen 1900-luvun havaintoihin perustuvaan ajatteluun. Tavoitteena on hahmotella värikokemusta, värien välistä vuorovaikutusta sekä katsojan roolia aktiivisena toimijana näköhavainnon ja sen tulkinnan muodostumisen prosessissa. Teoreettisen osuuden rinnalla nähdään Maire Gullichsenin taidesäätiön kokoelmasta poimittuja teoksia.

Arttu Merimaa: Autochthonic Fantasy
Mediapiste, 12.02. – 29.05.2016
Termi “ktooninen" (kreikaksi khthonios, englanniksi chthonic) viittaa yleisesti ottaen maanaliseen. Kun Porin kaupunki paloi vuonna 1852, yli 70% väestöstä jäi kodittomaksi. Kaikkein köyhin väestöryhmä kaivoi asuntonsa kuivaan hiekkamaahan nykyisen kuudennen kaupunginosan alueelle. Puolittain maan alla olevat, vaatimat¬tomasta puutavarasta, tuohia ja olkia hyödyntäen rakennetut yksinkertaiset asumukset muodostivat oman kaupunginosansa, viitisensataa asukasta sisältävän Kuoppakaupungin – eräänlaisen suomalaisen slummin. Keväällä 2014 Arttu Merimaa rakensi kuoppa-asumuksen rekonstruktion samalle alueelle, jossa kuoppakaupunki aikoinaan sijaitsi. Autochthonic Fantasy on videoteos, joka dokumentoi rakennusprosessia ja asettaa sen vuoropuheluun erilaisten “maanalisuutta" fetisoivien narraatioiden kanssa. Maakuoppa-asumista ja suo¬malaisen hyvinvointiyhteiskunnan syntyä tarkastellaan tässä eräänlaisena ktoonisena prosessina: mitä tulee näkyviin, mikä muodostuu, mikä muuttuu käsin kosketeltavaksi.

Porin uusi kirjastoauto
PEDAseinä, 12.02. - 20.03.
Esittelyssä taiteilijan ja lasten yhteistyössä uuteen kirjastoautoon toteuttama julkinen teos.
Yhteistyössä Porin kaupunginkirjasto - Satakunnan maakuntakirjasto, Porin taidemuseo ja Porin lastenkulttuurikeskus - Satakunnan lastenkulttuuriverkosto.

Lisäksi jo aiemmin avautunut Rapun videoteos:

Sasha Huber: Rasismini on humanismia. Luento. (2013)
Rappu 19.01.-03.04.2016
Aivan viime vuosiin saakka Louis Agassizin (1807-1873) elämäntyö on saanut kiitosta kansainvälisesti. Hänet tunnetaan jäätikkötutkijana, tiedemiehenä ja akateemisten instituutioiden johtajana, sekä kotimaassaan Sveitsissä että myöhemmin USAssa. Hän oli kuitenkin myös yksi "tieteellisen rasismin" pioneereista, joka tutki orjuuteen joutuneita afrikkalaisia ja kannatti rotuerottelua, etnisiä puhdistuksia, sekä esitti että hallituksen tulisi ryhtyä toimiin rodullisen puhtauden säilymisen puolesta. Hänen rotujen eriarvoisuutta opettaneesta ideologiastaan voidaan nähdä myöhemmin kaikuja mm. Natsien rotuopissa. Kuvitteellisessa Rasismini on humanismia – luennossaan Agassiz koettaa puolustella sekä itseään että esittämiään teorioita.


kuva Islantilaisen Eggert Péturssonin maalaukset näyttävät kaukaa katsoen abstrakteilta väripinnoilta. Kuva: Erkki Valli-Jaakola

Hakusana