Etusivu > Uutiset > 2016 > 02 > Toimeentulotukea haetaan aiempaa enemmän

Toimeentulotukea haetaan aiempaa enemmän

(19.02.2016 09:13 Marika Virtanen / päivitetty 19.02.2016 12:45 Salla Rajala)
Toimeentulotuki turvaa viimesijaisesti elannon, jos tulot ja varat eivät riitä välttämättömiin jokapäiväisiin menoihin. Viime vuonna toimeentulotukea myönnettiin Porin perusturvakeskuksen yhteistoiminta-alueella 4582 hakeneelle.


– Porissa ja Ulvilassa määrä on noussut tasaisesti vuodesta 2012. Merikarvialla on pysytty samoissa lukemissa, kertoo aikuissosiaalityön päällikkö Krista Virtanen.

Toimeentulotukihakemusten nousun määrään vaikuttaa moni tekijä, kuten työttömyys ja ansiosidonnaisten päättyminen.

– Kasvuun on voinut vaikuttaa myös siirtyminen sähköiseen aikaan. Kynnys toimeentulotuen hakemiseen on voinut madaltua, kun ei tarvitse lähteä toimistoon vaan hakemuksen voi täyttää kotona, Virtanen pohtii.

Toimeentulotuen hakeminen sähköisesti otettiin käyttöön vuoden 2013 lopulla. Vuonna 2014 sähköisiä hakemuksia tehtiin yli 3000 ja seuraavana vuonna määrä miltei tuplaantui. Vastaavasti kirjallisten hakemusten määrä väheni.

– Sähköinen toimeentulotuki on meillä hienosti noussut. Olemme panostaneet sen markkinointiin ja hankkineet asiakaskoneita esimerkiksi asukastuvillemme sekä toimistoihin, Virtanen sanoo.

Toimeentulotuessa on jatkossakin tulossa isoja muutoksia. Perustoimeentulo siirtyy KELAlle vuoden 2017 alussa.

– Muutos on valtakunnallinen. Kuntiin jää täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki. Etuuskäsittelijöiden tekemä perustoimeentulotuki siirtyy kelalle. Kyseessä on iso muutos, joka vaikuttaa myös meidän toimintaan, Virtanen kuvailee.

Perustoimeentulotuen siirtymisellä KELAlle tavoitellaan säästöjä sekä yhdenmukaistetaan kaikkien kuntien kuntalaisten kohtelua.

Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden päivää vietetään 20. helmikuuta. Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden peruspilarina ovat pyrkimykset köyhyyden poistamiseksi ja kaikkien yhtäläinen ihmisarvon takaaminen.


Hakusana