Etusivu > Uutiset > 2016 > 02 > Vesivuotojen määrä vähentynyt Porissa

Vesivuotojen määrä vähentynyt Porissa

(05.02.2016 11:13 Riikka Kaukosalmi / päivitetty 05.02.2016 12:03)

Talvisin vuotoja aiheutuu muita vuodenaikoja enemmän, sillä routiminen ja veden lämpötilan vaihtelut koettelevat putkiverkkoa. Vuotojen määrä on kuitenkin vähentynyt viime vuosien aikana putkiverkoston saneeraustöiden ansiosta.

- Aikaisempina vuosina Porissa oli 100-150 vuotoa vuodessa, mutta nyt olemme päässeet selvästi alle 100 vuotoon, eli noin 60-70 vuotoon vuodessa. Olemme saneeranneet putkiverkkoa ja arvioisin sen yleisen kunnon olevan tällä hetkellä kohtuullisen hyvä, kertoo Porin Veden verkostopäällikkö Jouko Halminen.

Perjantaina 29.1. tiedotettu putkivuoto oli harvinaislaatuinen sillä vastaavansuuruinen putkirikko on tätä ennen sattunut 15 vuotta sitten.

kuva Harjakankaan tekopohjavesilaitoksella vesi puhdistetaan ja jälkikäsitellään maaperässä. Kuva Vaula Toivanen.


Routiminen ja veden kylmeneminen aiheuttavat putkivuotoja

Kuun vaihteessa Porin Vesi tiedotti korjaavansa viikonlopun aikana vuotoa. Mistä vesivuodot aiheutuvat?

- Porissa on noin 150 kilometriä pääosin 60-luvulta peräisin olevia valurautaputkia. Alkutalvesta veden kylmetessä valurautaputket supistuvat ja niihin tulee jännityksiä ja putki voi katketa. Myöhemmin talvella routiminen aiheuttaa maaperän liikkumista, mikä aiheuttaa rikkoutumista. Vanhaa valurautaputkistoa korvataan järjestelmällisesti uudemmalla koko ajan ja myös tulevina vuosina, Halminen kertoo.

kuva Lukkarinsannan pintavesilaitos, kuva Porin Vesi.


Porissa juodaan normaalisti tekopohjavettä, poikkeustilanteissa pintavettä

Perjantaina 29.1. ja sitä seuranneen viikonlopun aikaisten putkiverkon korjaustöiden aikana putkiverkkoon syötettiin vettä Lukkarinsannan pintavesilaitoksesta. Normaalisti porilaiset juovat niin sanottua tekopohjavettä, joka on Harjakankaan tekopohjavesilaitoksella puhdistettua, ja maaperässä jälkikäsiteltyä vettä Joutsijärveen yhteydessä olevasta Tuurujärvestä.

- Poikkeustilanteissa vesiverkkoon voidaan syöttää Ahlaista, Noormarkkua ja Laviaa lukuun ottamatta vettä Lukkarinsannan pintavesilaitoksesta. Pintavesilaitoksen vesi otetaan Kokemäenjoesta ja puhdistetaan. Vesi on puhdasta ja turvallista juoda, mutta se on eri makuista kuin tuo normaalisti käytössä oleva imeytetty tekopohjavesi. Vertailun vuoksi on kerrottava että Helsingin seudulla yli miljoona ihmistä juo Päijänteestä otettua pintavettä, kertoo Halminen.

kuva


Porin Vedellä päivystys ympäri vuorokauden

Porin Vedellä on putkivuotojen varalta ympärivuorokautinen päivystys, johon kuka tahansa voi ilmoittaa vuodoista.
- Porissa maaperän rakenteen takia vesivuodot nousevat helposti pintaan havaittaviksi. Tämän lisäksi voimme itse valvoa vesiverkkoa ja jos havaitsemme että tietyllä alueella kuluu normaalia enemmän vettä lähdemme tietenkin tutkimaan ja korjaamaan tilanteen, kertoo Halminen.

Porin Veden ympärivuorokautinen päivystys turvaa vesihuollon toiminnan iltaisin ja viikonloppuisin. Päivystäjälle voi ilmoittaa vesi- ja viemäriverkoston toimintahäiriöihin liittyvistä havainnoista.

Vikailmoituksen voi tehdä numeroon 02 641 2155.


Hakusana