Etusivu > Uutiset > 2016 > 03 > Harri siirtää Porin raatihuoneen kellon jälleen sunnuntaina kesäaikaan

Harri siirtää Porin raatihuoneen kellon jälleen sunnuntaina kesäaikaan

(24.03.2016 09:24 Riikka Kaukosalmi / päivitetty 24.03.2016 10:31)

Porin kuuluisimman kellon kunnosta 44 vuotta huolehtinut kelloseppä Harri Niinikoski siirtää Raatihuoneen tornin kellon jälleen kesäaikaan sunnuntaina. Mikäli olet aamukävelyllä seitsemän aikaan, saatat nähdä kuinka viisarin kellot matkaavat nopeutetusti kohti kesää.

kuva Harri Niinikoski on huolehtinut raatihuoneen kellosta yli 40 vuoden ajan. Kuva: Riikka Kaukosalmi.


Harri Niinikoski käy vetämässä raatihuoneen kellon joka tiistai, muutamia pyhien aiheuttamia poikkeuksia lukuun ottamatta.
- Kello toimii vetämisen jälkeen aina viikon, mikäli tiistaipäivälle osuu jokin pyhä, niin silloin käyn vetämässä kellon etukäteen, jälkikäteen se ei onnistu. Kello vedetään siten että veivillä nostetaan koneiston 70 kilon ja 50 kilon käyntipainot ylös ja ne laskeutuvat aina tasatunnin lyödessä pienen pykälän alaspäin. Viikon päästä laskeutuneet painot täytyy jälleen käydä nostamassa ylös, kertoo 64-vuotias kelloseppä.

kuva Kellon siirtoa pohdittiin jo vuonna 1971.”Valokuvaajan noitakeinoin on Porin raatihuoneen tornikellot saatu osoittamaan Suomen ja Keski-Euroopan maiden kellonaikojen välistä eroa.” Kuva: Satakunnan Kansan arkisto.

Ensimmäinen kesäaikaan siirto toi yleisöä paikalla aamukahdelta
Suomi siirtyi ensimmäisen kerran kesäaikaan 28.3.1981 lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Tuolloin Porin raatihuoneen kellon siirtoa kerääntyi seuraamaan yleisöä.
- Kyllä se ensimmäinen siirto herätti paljon huomiota ja keskellä yötä paikalle saapui niin kansalaisia kuin mediaakin, naurahtaa Niinikoski.
- Nykyään siirrän kelloa aina seitsemän ja kahdeksan välillä aamulla. Aina olen onnistunut siirtämään kelloa oikeaan suuntaan, se on hyvä nyrkkisääntö että siirretään kelloa kohti juhannusta. Kesäaikaan siirryttäessä nopeutan kellon kulkua ja talviaikaan siirryttäessä pysäytän kellon tunnin ajaksi, kertoo Niinikoski.

kuva Juho Yli-Könni rakensi Porin raatihuoneen kellon vuonna 1853, koneistossa on kellosepän omistuskirjoitus ja vuosiluku. Kuva: Riikka Kaukosalmi.


Yli 160-vuotias kello hyvässä kunnossa
Kuuluisa ilmajokelainen kelloseppä Juho Yli-Könni rakensi Porin raatihuoneen kellon vuonna 1853. Yli 160-vuotias kello on säännöllisen ja ammattitaitoisen huollon ja ylläpidon ansiosta erittäin hyvässä kunnossa.
- Raatihuoneen kelloa ovat vuosikymmenien saatossa huoltaneet ammattitaitoiset kellosepät, näin ei aina ole tällaisten kellojen kohdalla. Huolehdin säännöllisesti kellokoneiston öljyämisestä sekä puhdistamisesta, puhtaanapito on tärkeä osa viikottaisia huoltotoimenpiteitä. Viime vuonna teimme isomman huollon kun kellojen viisareita korjattiin, tuolloin kello pysäytettiin kahden viikon ajaksi, Niinikoski kertoo.

kuva Raatihuone on yksi Porin kuuluisimpia julkisia rakennuksia.

Kesäaikaan siirtyminen ei harmita Niinikoskea
Kellosepän mukaan kellojen siirto aiheuttaa paljon keskustelua hänen asiakkaittensa keskuudessa. Monet tuovat kellojen siirron aikaan kelloja korjattavaksi ja patterien vaihtoon.
- Selkeä korjauspiikki tulee aina siirtojen aikaan, kun ihmiset vääntelevät ja siirtelevät kelloja oikeaan aikaan. Tuolloin moni harmittelee ja päivittelee kellojensiirron järjellisyyttä. Itse tykkään siitä että kesäaikaan siirtymälle saamme lisää päivänvaloa ilta-aikaan, aprikoi Niinikoski.

kuva Raatihuoneen kello peruskorjattiin vuonna 1984 ja se maksoi 20 000 markkaa. Kellon peruskorjasivat kellosepät Matti Syväsalmi (vas.) ja Harri Niinikoski. Kuva: Satakunnan Kansan arkisto.


Hakusana