Etusivu > Uutiset > 2016 > 03 > Nuohous edesauttaa paloturvallisuutta ja energian tehokasta käyttöä

Nuohous edesauttaa paloturvallisuutta ja energian tehokasta käyttöä

(21.03.2016 14:16 Riikka Kaukosalmi / päivitetty 21.03.2016 16:03 Oili Alm)

Satakunnan pelastuslaitoksen aluepalopäällikkö Petri Ekberg kilpailuttaa piirinuohoojat ja tekee sopimukset yritysten kanssa. Hän muistuttaa, että vastuu savuhormien ja tulisijojen nuohoamisesta on rakennuksen omistajalla tai haltijalla. Ekbergin mukaan hormeista ja pesistä ei kovinkaan montaa prosenttia jää nuohoamatta.

kuva Porilainen Toni Tuovinen suoritti nuohoojan tutkinnon isänsä opissa. Kuva: Oili Alm.

- Kovilla pakkasilla ja juhannuksena tulipalon vaara on huipussaan, kun puita poltetaan tulisijoissa helposti liikaa. Asuinrakennusten tulipesät ja hormit on syytä nuohota joka vuosi. Loma-asunnossa riittää nuohous kerran kolmessa vuodessa, Ekberg toteaa.

Nuohousalan keskusliiton mukaan tammikuun 2016 asuntopaloista 40 prosenttia johtui tulisijan väärästä käytöstä eli tulta oli pidetty pesässä liian pitkään. Tämän vuoden tammikuu olikin palomestari Antti Halmelan mukaan poikkeuksellisen kylmä. Satakunnassa sattui hänen mukaansa 19 rakennuspaloa, joista 37 prosenttia liittyi joko hormiin tai tulisijaan.

Paloturvallisuuden ohessa nuohous edesauttaa energian tehokasta käyttöä. Se vähentää polttoaineen kulutusta ja edistää täydellistä palamista, mikä taas vähentää ympäristön kuormitusta.

Nuohouksesta on valmisteilla uusi asetus. Tarkoitus on vapauttaa kilpailua siten, että asiakas voi valita vapaasti nuohoojansa, ja piirinuohoojajärjestelmä lopetetaan vuoden 2018 alusta. Ekberg pohtii, miten sen jälkeen käy ammattitaidon ylläpitämisen. Myös harmaalle taloudelle saattaa syntyä uusia markkinoita.

Nuohoojilta vaaditaan ammattitutkinto
Winnova tarjoaa nuohoojan ammattitutkintoon valmistavaa oppisopimuskoulutusta. Siihen voi hakeutua, kun työnantaja rekrytoi uuden työntekijän ja toimii opiskelijan työpaikkakouluttajana. Työnantaja tai opiskelija voi ottaa yhteyttä Satakunnan oppisopimuskeskuksen toimistoon.

Ammattitutkintoon valmistava lähikoulutus toteutetaan yhteistyössä Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kanssa. Jatko- ja täydennyskoulusta antaa Nuohousalan keskusliitto.

Porilainen Toni Tuovinen suoritti nuohoojan tutkinnon isänsä opissa. Hän on viihtynyt työssä hyvin ja aikoo jatkaa ammatissa vielä pitkään. Tuovinen ei ole huolissaan työturvallisuudesta. Yhden kerran lumisena talvena katolta tippuminen oli lähellä. Hän sanoo olevansa tarkka siitä, että esimerkiksi tikkaat ovat asianmukaisesti kiinni rakenteissa.

- Vaikkei nuohooja enää ole noesta musta ja kulkee pakettiautolla, on työ säilyttänyt sosiaalisen luonteensa. Asiakkaat ovat melkein ystäviä. Kävin juuri yhden todella iäkkään naisasiakkaan luona. Kukaan ei ollut ehtinyt lämmittää hänen tulijaansa eikä kantaa hänelle puita, joten hoidin nämäkin asiat kuntoon nuohouksen jälkeen.
Vanhoissa rakennuksissa hormit saattavat olla hiukan vinoja. Tuovinen kertoo, että hormin harjauksessa pitää olla varovainen. Painoa ei saa pudottaa hormiin liian kovalla vauhdilla, mutta onneksi harvoin harja ja paino jumittuvat paikalleen.

kuva Kaikki eivät pidä imurin käytöstä tulisijojen loppusiivouksessa. Tuovinen imuroi ja toteaa, ettei noki leviä ympäristöön. Kolmen tulisijan ja hormin kuntotarkastus ja nuohous maksaa 70-80 euroa vuodessa. Kelpaa taas polttaa puita, kun paloturvallisuus on kunnossa. Kuva: Oili Alm.


Hakusana