Etusivu > Uutiset > 2016 > 03 > Oppilaitosyhteistyö tuo nuoret Porin kaupungin työpaikoille opiskelemaan

Oppilaitosyhteistyö tuo nuoret Porin kaupungin työpaikoille opiskelemaan

(18.03.2016 07:51 Salla Rajala / päivitetty 18.03.2016 12:47 Timo Rantanen)

Porin kaupungin siipien suojassa ensikosketuksen työelämään saa vuosittain moni nuori ja opiskelija. Kesätyöpaikkojen lisäksi kaupungin työpaikat ovat mukana yläasteikäisten nuorten työelämään tutustumisessa sekä ammatillisen koulutuksen ja korkeakoulujen työharjoittelussa.

Yhteistyö hyödyttää molempia.

– Nuoret ja opiskelijat ovat tulevaisuuden työntekijöitä. Panostus heihin on samalla panostus Porin kaupungin tulevaisuuteen, henkilöstöpäällikkö Helena Metsälä sanoo.

Teknisen palvelukeskuksen kiinteistövarallisuuden suunnittelija Jone Puputti on ollut aktiivisesti mukana tutustuttamassa nuoria työelämän saloihin. Hän sanoo kokeneensa ohjaajan roolin opettavaisena omaa työtä ajatellen. Ennen kaikkea hän kuitenkin nostaa esiin nuorten saamia työelämäkokemuksia ja työn ja koulun yhteistyön merkitystä.


Työ syventää opittua

WinNovan ammatillisen oppilaitoksen tietojenkäsittelyn tuntiopettaja Jari Tuominen pitää työssäoppimista tärkeänä osana ammatillista koulutusta.

– Koulussa opetellaan perusasiat, joita työpaikalla päästään harjoittelemaan aidossa ympäristössä. Töihin mennään oppimaan uutta ja syventämään jo opittuja asioita.

Porissa uskotaan, että nuorille pitää antaa vastuuta; mahdollisuuksia tehdä ja kokeilla. Yksi hyvä esimerkki tästä on kaupungin internetsivujen käytettävyystutkimuksen toteuttaminen yhteistyössä WinNovan datanomiopiskelijoiden kanssa.

– Siinä oppilaat pääsevät konkreettisesti käsiksi työelämän toimeksiantoon ja samalla kaupunki saa uusia näkökulmia sivujen kehitystyöhön, Puputti kuvaa.

Toista vuotta opiskeleva Ville Saarivirta on yksi niistä opiskelijoista, joka tulee tarttumaan käytettävyystyöhön. Hän tekee parhaillaan tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon sisältyvää kahden kuukauden harjoittelujaksoa teknisen palvelukeskuksen kiinteistövarallisuudessa. Opintosuunnitelman mukaisesti harjoittelu painottuu erilaisiin asiakaspalvelutehtäviin. Päätyönään Ville toimii atk-tukihenkilönä.

– Kivalta on tuntunut. Olen päässyt tutustumaan erilaisiin työtehtäviin ja -tapoihin, ja onhan tämä vaihtelua kouluarkeen, Saarivirta toteaa.


Kesällä työllistetään opiskelijoita

Porin kaupunki on Satakunnan suurin työnantaja, ja siltä löytyy lukuisia ammatteja. Metsälä muistuttaa Saarivirtaa ja muita kesätyöpaikasta haaveilevia nuoria ja opiskelijoita, että moniin niistä työllistetään myös kesällä.

– Vuonna 2015 kesätyön kaupungilta sai noin 400 hakijaa. Määrä on tänä vuonna kokolailla sama. Paikat ovat haettavissa kuntarekry.fi-sivustolla ja niitä avautuu pitkin kevättä, arviolta huhtikuun puoliväliin saakka.

Kesätyöpakat sijoittuvat eri hallintokuntiin ja liikelaitoksiin. Yksi suurimmista työllistäjistä kesällä on Porin palveluliikelaitos, joka tuottaa ateria-, puhtaus- ja kiinteistönhoitopalveluja.

– Työllistämme kesäksi muun muassa ruokapalvelualan koulutuksessa olevia opiskelijoita, siistijöitä ja kiinteistönhoitajia, jotka työskentelevät kouluissa, päiväkodeissa, laitoksissa, uimahalleissa ja kaupungin kiinteistöissä, vt. johtaja Marjukka Palin sanoo.

kuva Ville Saarivirta tekee parhaillaan tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon sisältyvää kahden kuukauden harjoittelujaksoa teknisen palvelukeskuksen kiinteistövarallisuudessa. Kuva: Porin kaupunki/Piia Uusi-Laurila


Hakusana