Etusivu > Uutiset > 2016 > 03 > Satakunnan Museossa esillä VALO-näyttely

Satakunnan Museossa esillä VALO-näyttely

(17.03.2016 16:14 Oili Alm / päivitetty 17.03.2016 16:14)


Satakunnan Museon VALO-näyttely esittelee valaistuksen kehittymistä nuotiosta päreeseen ja öljylampusta hehkulamppuun. Näyttely on avoinna 18.3.-25.9.

VALO-näyttelyssä valon ominaisuuksia selvitetään konkreettisin esimerkein: mitä valon taittuminen tarkoittaa ja miten valon heijastuminen muuttaa peilikuvaa.

Valaistus muutti elämän rytmiä, kun esimerkiksi työskentely ilta-aikaan ja vuorotyö tehtaissa tuli mahdolliseksi. Kaupungitkin muuttuivat valaistuksen myötä.

Mistä valo oikein tulee? Miksi valo on välillä eri väristä? Miksi taivas on sininen, mutta auringonlasku punainen?

kuva
Kuva: Satakunnan Museo

Valo on sähkömagneettista säteilyä, jolla on hiukkasluonne. Se on tunnelmaa, elämää, elämän rytmiä, hyvää oloa, tehokkuutta, se on myös keksintöjä, muotoilua ja lämpöä. Valo on kaikkialla ja kaikki on valoa.

Nykypäivän ihmisen voi olla hankala ymmärtää, miten pimeä esimerkiksi Porin kaupunki oli ennen sähkölaitoksen rakentamista. Kadunkulmia valaisivat pienet lyhdyt. Kun sähkölaitos rakennettiin ja kaupungin katuvalot syttyivät vuonna 1898, kaupunki muuttui suorastaan valomereksi.

Sähkövalaistus levisi koteihinkin vaikka aluksi oli arveltu, ettei kukaan halua kotiinsa valaisinta, jota ei voi edes siirtää huoneesta toiseen kuten öljylamppua tai kynttilää.

VALO-näyttelyn ajan museossa on esillä myös kuvataiteilija Anna Turusen kolmiosainen valotaideteos Valolinna ja värikalvoin sävytetty Matto-teos. Lisäksi museon henkilökunta on yhdessä taiteilijan kanssa suunnitellut ikkunoihin tulevat teokset, jotka sytytetään työpäivän päätteeksi. Värikkäät ikkunat loistavat pimenevässä illassa noin kuukauden ajan.

Lauantaina 21.5. Satakunnan Museossa on Museoiden yö ja sisäänpääsy näyttelyihin on vapaa kello 11-24. Kello 18 alkavassa ohjelmassa on työpaja, varjoteatteria, opastuksia ja musiikkia. Bayou Train soittaa svengaavaa CCR:n musiikkia.


Hakusana