Etusivu > Uutiset > 2016 > 03 > Ylioppilaskirjoitukset luovat jälleen jännitystä Porin lukiolaisten elämään

Ylioppilaskirjoitukset luovat jälleen jännitystä Porin lukiolaisten elämään

(14.03.2016 12:36 Timo Rantanen / päivitetty 14.03.2016 12:38)

Kolmen vuoden opinnot päättyvät monelle kevään ylioppilaskirjoituksiin.

kuva


Porin seudun lukioiden kevään ylioppilaskirjoitukset ovat parhaillaan käynnissä. Kielien, kuten englannin, saksan, ja ruotsin kuulunymmärtämiskokeet sekä äidinkielen tekstitaidonkoe järjestettiin helmikuun aikana. Kokeet jatkuvat vielä maalis- ja huhtikuussa, jolloin lukiolaisten on mahdollista kirjoittaa kaikki loput aineet. Tänään kirjoitukset jatkuvat äidinkielen esseekokeella.

Porin päivälukioissa on yhteensä 1203 opiskelijaa. Porin aikuislukiossa on sen sijaan 259 tutkinto- ja 470 aineopiskelijaa, sekä 20 kahden tutkinnon suorittajaa. Yhteensä Porissa on siis 1952 lukiolaista, joka vastaa lähes 2,3 prosenttia koko Porin väestöstä.

– Tällä hetkellä Porissa on kolme päivälukiota ja yksi aikuislukio. Länsi-Porin lukiossa vietetään tänä vuonna viimeistä kevättä, sivistyskeskuksen hallintopäällikkö Esa Kohtamäki kertoo. Lukion opetus tullaan siirtämään 1.8. alkaen Porin suomalaisen yhteislyseon lukioon, eli PSYL:iin.

Ylioppilaslakin ansaitakseen on ylioppilaskokeisiin osallistujan suoritettava vähintään neljä koetta, joista yksi on äidinkielestä ja kirjallisuudesta. Muut kolme koetta osallistuja saa valita itse annetuista vaihtoehdoista. Niihin kuuluvat toinen kotimainen kieli, yksi vieras kieli, matematiikka ja reaaliaine. Lisäksi lukiolainen voi halutessaan suorittaa yhden tai useamman ylimääräisen kokeen.

Ylioppilaskokeissa kirjoittaneet saavat myöhemmin kevään aikana kuulla kokeidensa tulokset. Lukion opettajat esitarkistavat kokeet, jonka jälkeen ne arvostellaan Ylioppilaslautakunnan toimesta. Päivälukioissa lakkiaisia juhlitaan 4. kesäkuuta, kun taas aikuislukiossa päivää aiemmin.

Lukiolaisia yhteensä:
Länsi-Porin lukio: 241
PSYL: 491
Porin lyseo: 471
Porin aikuislukio: 749

Ylioppilaskirjoituksissa keväällä kirjoittaa: (suorittaa tutkintoa, korottaa, osallistuu erilliskokeeseen)
Länsi-Porin lukio: 120
PSYL: 168
Porin lyseo: 170
Porin aikuislukio: 74

Suosituin reaaliaine:
Länsi-Porin lukio: Psykologia ja terveystieto (jaettu sija)
PSYL: Yhteiskuntaoppi
Porin lyseo: Biologia ja terveystieto (jaettu sija)
Porin aikuislukio: Kemia

Kuva: Heidi Lammi


Hakusana