Etusivu > Uutiset > 2016 > 04 > Palveluseteleitä myönnetty yli puolella miljoonalla

Palveluseteleitä myönnetty yli puolella miljoonalla

(05.04.2016 16:08 Timo Rantanen / päivitetty 05.04.2016 16:08)

Palvelusetelillä hankitaan sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka kunnan kuuluu järjestää asukkailleen. Tämä edistää valinnanvapautta ja mahdollisuuksia hankkia palveluita yksittäisiltä palvelujen tuottajilta.

Porin perusturvakeskuksessa vuonna 2015 käytettyjen palveluseteleiden yhteisarvo oli 546 668 euroa. Effector-järjestelmän kautta käytettyjen palveluseteleiden arvo oli 257 214 euroa. Palveluseteleitä annetaan selkeästi eniten fysioterapiaan, johon myönnettiin 3022 käyntikertaa vuonna 2015.

– Palveluseteleitä on viime vuoden puolella myönnetty muutama sata. Yksi myönnetty palveluseteli fysioterapiaan saattaa sisältää 20 käyntiä. Perusturvalla on omia fysioterapeutteja, mutta tämä on oman toiminnan täydentämiseksi, kertoo fysioterapeutti Maarit Metsänen.

Palveluseteleitä myönnetään fysio-, lymfa-, ja puheterapiaan, diagnostisiin tutkimuksiin, kuten kolonos- ja gastrokopiaan, ENMG-tutkimukseen sekä pään magneettikuvaukseen. Erikoislääkärin vastaanotolle palveluseteleitä myönnetään diabeteslääkärille, endokrinologin, reumalogian ja neurologian vastaanotoille. Yleislääkärin vastaanotolle palveluseteleitä on myönnetty jonojen purkamiseksi.

– Palvelusetelin turvin porilaiset, ulvilalaiset ja merikarvialaiset pääsivät tarvitsemaansa lääkärihoitoon yksityiselle silloin, kun perusturvan omien terveysasemien lääkärien vastaanottoaikoja ei ollut saatavissa kiireellisyysarvion edellyttämissä ajoin. Tällaisia tilanteita voi synnyttää esimerkiksi lääkärivajaus omassa toiminnassa tai erityiset palvelutarpeen huippujaksot, kuten flunssakaudet ja epidemiat, kertoo kuntoutus- ja sairaalapalveluiden johtaja Anna-Liisa Koivisto.

Lisäksi palveluseteliä myönnetään neuropsykologin vastaanottoon ja palveluihin sekä lapsiperheiden tilapäiseen kotipalveluun. Vanhuspalveluissa palveluseteliä voi käyttää rintamaveteraanin kotihoitoon, vanhuspalveluiden päivätoimintaan, kotihoidon tukipalveluihin, tilapäiseen kotihoitoon sekä tehostettuun palveluasumiseen.

– Lapsiperheiden tilapäisen kotipalvelun palveluseteli liittyi Effectoriin tämän vuoden alusta ja palvelua on myönnetty helmikuun loppuun mennessä 33 perheelle. Vuonna 2015 palvelua myönnettiin reilulle sadalle perheelle ja tänä vuonna perheiden määrä tullee olemaan vähintään kaksinkertainen, kertoo sosiaali- ja perhepalveluiden johtaja Mari Levonen.

Palvelusetelit ovat korvaamassa ostopalveluita ja niistä kootaan ensimmäistä kertaa palvelualueiden yhteistä raporttia. Raportoinnissa on tarkasteltu Effector-järjestelmässä olevia palveluseteleitä. Vanhuspalveluiden rintamaveteraanien, kotiin annettavien palveluiden ja tehostetun palveluasumisen palvelusetelit eivät ole järjestelmässä. Näiden palveluiden palvelusetelit kattavat suurimman osan perusturvan palveluseteleistä.Hakusana