Etusivu > Uutiset > 2016 > 04 > Ravinnepankki-ruokajakeluun mukaan uusia keittiöitä

Ravinnepankki-ruokajakeluun mukaan uusia keittiöitä

(07.04.2016 11:07 Timo Rantanen / päivitetty 07.04.2016 11:07)
kuva Kouluissa tarjottavaa ruokaa, josta ylijäämä lahjoitetaan asukastuville ja Työttömien toimintakeskukseen.


Ilmaisen ylijäämäruoan hyödyntäminen lisääntyy Porissa, kun viisi uutta koulukeittiötä liittyy mukaan Ravinnepankki-ruokajakelutoimintaan.

Porin Palveluliikelaitoksen neljän palvelukeittiön kanssa kokeiltiin ylijäämäruoan hyödyntämistä maaliskuun ajan. Palvelukeittiöllä tarkoitetaan keittiötä, jossa ei valmisteta ruokaa itse, vaan johon ruoka tulee valmiina muualta. Palvelukeittiöiden ylijäämää ei ole aiemmin hyödynnetty.

Toejoen, Väinölän, Kaarisillan ja Vähärauman koulujen keittiöiden kanssa toteutettu kokeilu osoitti hyödyntämisen mahdolliseksi, joten toimintaa on sovittu jatkettavaksi toukokuun loppuun asti. Lisäksi Länsi-Porin koululla sijaitseva valmistuskeittiö tuli mukaan lahjoittavien keittiöiden joukkoon 1. huhtikuuta alkaen. Lahjoittavia keittiöitä on nyt mukana yhteensä 13.

Käytännössä hyödyntäminen tapahtuu niin, että keittiöhenkilökunta pakkaa kouluruokailusta ylijääneen ruoan ja tilaa sille kuljetuksen. Nuorten työpaja kuljettaa ruoat asukastuville Sampolaan ja Pormestarinluotoon sekä Työttömien toimintakeskukseen Mikonkadulle.

Ruokaa jaetaan omiin astioihin arkisin noin kello 13.00 - 14.00 välisenä aikana niin kauan kuin sitä riittää. Ateria on tarkoitettu syötäväksi heti kotona, sillä pitkään kuumana pidettyä ruokaa ei saa enää jäähdyttää ja säilyttää.

Ruoan haaskauksesta eroon

Uusien ruokalahjoittajien myötä Porissa jaettavan ilmaisen ruoan määrä tuplaantuu. Ruokaa kulkee Ravinnepankin kautta nyt 400 kiloa viikossa, mikä tarkoittaa 800 ilmaista ateriaa porilaisille. Esimerkiksi Pormestarinluodon asukastuvalla käy joka päivä yli 40 henkeä hakemassa ruokaa, joten jakelun sujumiseksi siellä on ollut tarpeen ottaa käyttöön vuoronumerot.

Ruokajakelutoimintaa koordinoi ruokahävikin vähentämiseen ja hyödyntämiseen paneutunut Ravinnepankki – ruokahävikin ravinteet hyötykäyttöön -hanke. Hanketta toteutetaan Porissa vuosina 2015-2016 ja sen hallinnoinnista vastaa ympäristövirasto. Hanketta rahoittavat Porin kaupunki ja Ympäristöministeriö Ravinteiden kierrätyksen edistämisen ja Saaristomeren tilan parantamisen RAKI-ohjelmasta.

Hankkeen toimesta Porissa hyödynnettiin ravitsemuspalveluiden ylijäämäruokaa yli 4 000 kiloa vuonna 2015. Tämä ruokamäärä olisi muuten päätynyt jätteeksi. Alkuvuodesta etsittiin yhteistyökumppania, joka olisi voinut jakaa Noormarkun yhtenäiskoululta ylijääneen ruoan noormarkkulaisille, mutta sopivaa toimijaa ei ole löytynyt. Niinpä ruoka haetaan edelleen pois Noormarkusta ja jaetaan edellä mainituissa paikoissa.

Kuva: Porin kaupunki/Tiina Toivonen


Hakusana