Etusivu > Uutiset > 2016 > 05 > Älä anna MS-taudin pysäyttää

Älä anna MS-taudin pysäyttää

(23.05.2016 08:30 Saija Laaksovirta / päivitetty 23.05.2016 08:30)

Maailman MS-päivää vietetään vuosittain toukokuun viimeisenä keskiviikkona yli 60 maassa.

MS-tauti on etenevä keskushermoston sairaus, joka vaurioittaa hermosyitä suojaavaa eristekerrosta eli myeliinituppea. Oireet ovat erilaisia eri ihmisillä, on näköhäiriöitä, lihasheikkoutta ja uupumusta.

– Kuten rikkinäinen sähköjohto, se aiheuttaa oikosulun, eivätkä aivojen sähköimpulssit välity hermostossa, kuvailee osastonhoitaja Heidi Neittamo Porin perusturvakeskuksesta.

Tauti ei välttämättä näy päälle, joten ulkopuolisen voi olla vaikea ymmärtää sitä. Sairastuminen muuttaa elämää, mutta ei pysäytä.

– Sairastunutta usein mietityttää elämänlaadun muuttuminen. Ihmisten reaktiot ovat joskus harmittavia, Neittamo harmittelee.

Ihmiset ajattelevat automaattisesti, että sairastunut joutuu pyörätuoliin. Tautia pidetään turhaan koko toimintakyvyn vievänä sairautena.

– Potilas voi elää täyttä elämää, apuvälineiden kanssa tai ilman. Myös ajantasaista tietoa tarvitaan, etteivät työnantajat pelkäisi palkata pitkäaikaissairasta, muistuttaa Neittamo.

Suomalaisista noin 7 000 sairastaa MS-tautia. Diagnoosi tehdään tavallisesti 20-40-vuotiaana ja yleisemmin tautia on naisilla kuin miehillä.

– Se on Suomessa nuorten aikuisten yleisin vakava neurologinen sairaus, toteaa Neittamo.

Porin perusturvakeskus järjestää MS-päivän hyvinvointitorin Maantiekatu 31 pääaulassa 25.5. kello 9-14. Mukana yhteistyössä on Satakunnan neuroyhdistys, Maantiekadun apteekki, Karpalopiste, validia kuntoutus, apuvälinelainaamo, palveluneuvonta ja terveyskioski sekä Birkenstockin kenkäesittelijä.

– Tänä vuonna juhlimme erityisesti kaikkia niitä, jotka eivät anna MS-taudin pysäyttää.


Hakusana